Wednesday, June 1, 2011

Meijerskasta agronomiin

Viime viikolla, kaksi päivää syntymäpäivieni jälkeen, ilmestyi kirjani, jonka aiheena on Suomen maitotalousopetuksen 150-vuotinen historia.

Kirja julkistettiin Hämeenlinnan meijerioppilaitoksessa, joka nykyisin on osa Hämeen ammattikorkeakoulua (entisten meijeriteknikkojen sijasta nyt koulutetaan meijeri-insinöörejä) ja osa Hämeen ammatti-instituuttia, josta edelleen valmistuu meijeristejä, alan perusammattilaisia, joita pitkään kutsuttiin meijerskoiksi. Kaikkiaan meijerikouluja on ajan saatossa ollut useita kymmeniä, mutta nyt koulutus on keskittynyt Hämeenlinnaan. Lisäksi koulutusta on vuodesta 1907 alkaen ollut Helsingin yliopistossa, jossa meijeriagronomin tutkinto on yksi agronomikoulutuksen vaihtoehdoista (nykyisin nimike tosin on elintarviketieteiden maisteri).


Julkistamistilaisuudessa oli läsnä runsaat 60 henkilöä, enin osa meijeriväkeä mutta myös jokunen journalisti. Ne kutsuvieraat, jotka eivät olleet päässeet paikalle, saavat kirjan postitse.

Kirjan lopussa on artikkeli ruotsinkielisestä meijerikoulusta, joka toimi 1911-1980 ensin Kokkolassa ja sitten Vaasassa. Artikkelin kirjoitti agronomi Bengt Wallén, joka on ollut ikänsä ruotsinkielisen meijeriliikkeen johtotehtävissä.



No comments: