Monday, July 4, 2011

Luontokoulu teki laavun

Toukolan III luontokoulun teemana oli laavun rakentaminen. Toki teimme muutakin kuten tutkimme lintujen pesintää, etsimme salaman jälkiä maastossa ja tutustuimme paikalliseen kotiseututyöhön. Mutta käden taitojen kehittäminen oli pääroolissa.
Neljän ja puolen neliön laavun rakennustarpeet toimitti Kouhian saha Ky, josta olemme ostaneet puutavaraa jo 25 vuoden ajan. Laavun piirustukset olivat HP:n käsialaa.


Hirsien kannossa avusti Juha, ja kuten Toukolassa on tapana, sen kummempia perustöitä ei tehty vaan lähinnä pyyhittiin sammaleet pois kiviltä.


Hirsirakentamisen perusosia on salvos eli nurkkaliitos. Tällä kertaa ne tehtiin koneella Kouhian sahalla.


Luontokoulun tarkkailijaoppilaana oli Sakke, joka ensi kesänä yhdessä Jaakon kanssa aloittaa oman luontokoulunsa. Molemmat ovat silloin 8-vuotiaita. Kusti ja Veera siirtyvät osa-aikaisiksi opettajiksi pikkuveljilleen. Heidän oma teemansa tulee ensi vuonna olemaan luonnon valokuvaaminen.


Kusti ja Veera naulasivat kattolaudat paikoilleen. Sakkekin osallistui talkoisiin.


"Eikös tämä sujukin meiltä hyvin", Sakke puheli
Myöhemmin kesällä näytän kuvia siitä, miltä laavu ympäristöineen näyttää. Aika valmis se jo on: avajaiset on pidetty, kolme ensimmäistä yötä siinä on jo vietetty ja makkaraa paistettu. Viimeistelytyöt teemme elokuun alussa luontokoulun jatko-osassa.

No comments: