Thursday, October 20, 2011

Hitaasti hahmottavien kärsivällinen opettaja


Tänään aamupäivällä Otava julkisti nobelisti ja presidentti Martti Ahtisaaren elämäkerran, jonka ovat kirjoittaneet Suomen Kuvalehden Katri Merikallio ja Tapani Ruokanen. Julkistamistilaisuus oli juhlallisissa tiloissa, Astoria-juhlahuoneistossa Iso-Roobertinkadulla. Kutsuvieraita oli paikalla runsaasti, runsaat sata, ja tietysti mukana olivat myös Martti ja Eeva Ahtisaari.


"Matkalla" on kerrassaan muhkea 655-sivuinen teos. Kun kirjaa tänään iltauutisissa ja huomisissa lehdissä varmasti käsitellään paljon, poimin siitä vain yhden näkökulman, jonka voin tehdä tekstiä toistaiseksi vain selailtuani.


Monessa kohdin kirjoittajat mainitsevat sen, että Ahtisaari oli oululainen kansakoulunopettaja, joka ei tutkintoaan häpeile. Päinvastoin. Ahtisaari kertoo kirjassaan, ja saman hän kertoi myös Astorian tilaisuudessa, saaneensa Oulun opettajakorkeakoulun rehtorilta oivan mallin elämäntyölleen, joka alkoi kansakoulunopettajana ja myöhemmin huipentui vaikeisiin kansainvälisiin tehtäviin - Nobelin rauhanpalkinnon veroisesti.


Ahtisaaren rehtori oli korostanut opettajakorkeakoulun opiskelijoille, että näistä koulutetaan "hitaasti hahmottavien kärsivällisiä opettajia". Tällä periaatteella Ahtisaari kertoo pärjänneensä niin Suomen presidenttinä kuin tunnustettuna rauhansovittelijanakin.

No comments: