Saturday, January 21, 2012

Mukidelegaatio aina Kajaanista asti

Parisen viikkoa sitten ystäväni Simo (70 v. ja Kajaani) kertoi ostaneensa Väyrysen vaalimukin. Kun totesin, ettei minulla sitä ole, Simo lupasi tulla tuomaan. Treffipaikaksi sovimme tämänpäiväisen Sweet Saturdayn. Kappelissa ostimme sitten juomat ja nautimme ne tämän hetken hittituotteesta (myyty noin 13 000 kpl hintaan á 30 euroa) eikä kunnianarvoisalla ravintolalla ollut mitään sitä vastaan..

Ennen Kappelia olimme yllättäen tavanneet Finlandia-talossa Paavon suuressa vaalijuhlassa. Tästä emme olleet sopineet, mutta Simokin lukee Kajaanissa Hesaria. Talon suuri A-sali oli tupaten täynnä, satoja ihmistä.

Lämmittelypuheenvuorot pitivät Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ja tohtori Ilkka Herlin. Itämeri-painotteisessa puheessaan Herlin, jolle Itämeren suojelu on elämäntehtävä, viritteli kuulijoita siihen, mikä Paavon omassa puheessa oli parasta: Väyrynen käsitteli laajasti kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua. Niin hyvin ja syvällisesti en ole kenenkään kuullut aikamme vakavinta ongelmaa analysoivan.

Puheen ulkopoliittisessa osuudessa luonnollisesti näkyi Paavon pitkä kokemus. Väyrynen on ollut mukana ulkoministerinä, ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerinä aina 1970-luvulta 2010-luvulle eli viidellä vuosikymmenellä. Hänellä on perspektiiviä, jota ulkopolitiikan ymmärryksessä tarvitaan. Eivätkä alan teoreettiset opinnotkaan (valtiot. tri 1988) pahasta ole.

Puhe oli hyvä myös siksi, että tähänastisissa tv-väittelyissä ulkopolitiikka, joka on presidentin päävastuualue, on ollut pahasti sivuroolissa. Myös oman Nato-kantansa Väyrynen perusteli hyvin, vaikka olenkin siinä enemmän Ahtisaaren linjalla.

2 comments:

Anonymous said...

Mukit made in China. Olisi ollut fiksumpaa teettää ne suomessa ja tukea suomalaista teollisuutta. Oki

Pappa's Blog said...

Näinhän se on, mutta toisaalta: Väyrystä on moitittu impivaaralaiseksi. Tämähän osoittaa hänen ymmärtävän, että bisnes on globaalia.
HP