Tuesday, November 5, 2013

Kolmannen kerran Toscanassa, osa II/II: Sen kuuluisan vinon tornin salaisuus

Kahdella aikaisemmalla kerralla kaupunkikohteinamme ovat olleet Siena, jota Alvar Aalto piti maailman kauneimpana kaupunkina, sekä Firenze, jonka kulttuuriaarteet ovat rahassa mittaamattomat. Nyt kävimme Pisassa, katsastamassa sen kuuluisan kallellaan olevan tornin ja muuta hienoa.


Edellisenä iltana Kusti ja Veera pitivät Castello di Grottissa esitelmän kohteestamme. Olivat sopineet sillä tavalla, että Kusti kertoi 54 metriä korkeasta kellotornista, joka epäonnekseen mutta myöhempien turistien onneksi rakennettiin liian heppoisen laatan (paksuus 3 m) päälle, maaperä kun oli suoperäistä. Tornia tehtiin melkein 300 vuotta, 1174-1350. Välillä tosin oli sadan vuoden tauko kun ei oikein tiedetty, kaatuuko torni vai ei. Ei kaatunut ja nykyisin kolme astetta vinossa sinnittelevä torni on Italian turismin Top 3:n joukossa yhdessä Kolosseumin ja Vatikaanin kanssa.
Arkkitehti on unohtunut historian hämärään eikä auta vaikka hänen kollegansa, varsinaisen katedraalin suunnittelija jatkuvasti harmissaan kääntyilee haudassaan. Harmissaan oli myös Mussolini, joka olisi halunnut purkaa Pisan tornin - "eihän nyt italialaiset näin huonoja rakentajia voi olla" - mutta uskoi sentään järkipuhetta. Toinen diktaattori Hitler olisi samassa tilanteessa antanut käskyt katerpillareilleen ja tuominnut epäpätevän arkkitehdin kuolemaan.


Veera kertoi meille Duomosta, katedraalista, jonka kellotornista siis tuli vähän vino. Duomo rakennettiin 1063-1121.


Tästä pystykuvasta ei viisilaivaisen Duomon komeus oikein hahmotu.


 Näitä hienoja alttareita Duomossa oli useita. Oli siinä meillä suomalaisilla ihmettelemistä.


Duomon jälkeen Veera kertoi Kastekappelista, joka valmistui 1153-1278, ja kuulijat, jopa isot miehet, seurasivat Veeran esitystä, kuten Kustinkin, silmät ja korvat tarkkoina.



Kuva kertoo, että Kastekappeli (vasemmalla) on elimellinen osa Duomoa.



Kastekappelin keskellä on metallinen Johannes Kastajan patsas. Se on varsin pelkistetty, mutta vaatimaton oli elintavoiltaan myös patsaan kohde.


Seuraava kuva on mukana siksi, että myös Heimopäällikkö voi todistaa nähneensä Pisan tornin. Vieressä komeilee kiinalainen amiraali. Hänet tuotiin yhdessä adjutanttiensa kanssa paikalle komealla Maseratilla, jonka vieressä Mersut ja brittien limusiinit kalpenevat.


Piazza del Duomolla nautimme ulkolounaan, kun lämpöä oli mukavat 23 astetta.


Antiikin Rooman perustajiksi väitetyt Romulus ja Remus sekä heidän susiäitinsä ovat yhteista kansallista omaisuutta. Pari vuotta sitten kuvasin heidät Sienassa, kuten tarkkaavainen lukija varmaan muistaa.

No comments: