Thursday, July 30, 2015

Aitta nousee heimon omalla talkooporukalla

Runsas viikko sitten Toukolan parkkipaikalle tuotiin uuden aittarakennuksen hirret, laudat, ovi ja ikkuna, joiden yhteispainoksi tavaran tuonut autoilija arvioi 5-6 tonnia. Hirret oli veistetty paikallisella Kouhian Sahalla. Aitan tarkoitus on toimia puuvajana ja varastona. Neliöitä siinä on tasan kymmenen, eli määrä, joka ei edellytä rakennuslupaa, pelkkä ilmoitus rakennusvirastolle riittää.


HP laittaa urakasta runsaasti kuvia kertomaan, miten hanke eteni. Ensimmäinen tehtävä oli valita aitalle sopivan tasainen paikka, jotta perustukset oli helppo tehdä - menetelmänä tälle tontille hyvin sopiva "sammaleet pois kiviltä" -metodi. Heimomme talkooporukalla oli kokemusta hirsirakentamisesta jo entuudestaan huvilan, saunan ja laavun pystytyksestä. Laavun teossa myös kolmas sukupolvi oli keskeisesti mukana, kun hanke oli kesän 2011 luontokoulun projekti (ks. blogi 4.7.2011).



Tämä alkuvaihe on syytä tehdä huolella, jotta hirret ovat vatupassissa eikä aitasta tule salmiakkia kun ns. ristimitat täsmäävät millilleen.


Sen jälkeen höylähirsien latominen numerojärjestyksessä onkin jo yksinkertaisempaa kun talkooväellä on voimaa riittävästi.


Hirsirakentaminen on rauhallisten miesten ja naisten touhua, vaikka Timpan meno näyttääkin varsin vauhdikkaalta.


Noin tunnin välein pidettiin lepotaukoa, kuka missäkin. Veera ja Sakke levähtivät rantasaunan Vilpolassa, johon tähän asti on varastoitu saunapuut.




Hirret kiinnitettiin toisiinsa puutapeilla, joiden kulmia Veera, Kusti ja Sakke joutuivat vähän veistelemään, jotta Juha, joka pani paikoilleen ylimmät hirret, sai ne lyötyä hirsiin.



Aittatalkoiden ensimmäinen vaihe vei isolta joukolta aikaa kaksi kertaa viisi tuntia, lauantain puoliltapäivin sunnuntain kello kahteen. Ilta kului leppoisassa yhdessäolosta aterian, saunan, monopolin ym. merkeissä.


Hirsikehikon valmistuttua talkooryhmä supistui, kun työmaalle jäivät Kusti ja Sakke. Ensimmäisiä töitä tässä vaiheessa oli lattian naulaus, jonka pojat tekivät akkuporakoneilla.



Kun lattia oli valmis, oli helpompi siirtyä katon tekoon - järjestyksessä kattotuolien asennus, katon laudoitus ja kattohuopien asennus. Tämä toinen vaihe kesti viisi päivää. Yksi päivä oli pakko huilia kun sade esti katolle menon.


Toinen vaihe oli varsin vaativa, koska katto on pienehkö (yhteensä 26 neliötä) ja lappeet jyrkänlaiset (mikä ei kuvista oikein hahmotu). Kustille (17) oli hankittu asianmukaiset turvavaljaat ja hän hoitikin vaikeimmat paikat.




Saken tehtävä oli sahata kattolautoja määrämittaan. Hän myös kokosi kaupasta ostetut varastohyllyt tulevia tarpeita varten.



Tässä vaiheessa, kun töitä oli paiskittu noin viikko, oli pakko lähteä Stadiin lepäämään (ja vähän muillekin asioille kuten HJK-Liverpool -matsiin). Seuraava kuva osoittaa, mihin valmiuteen aitta saatiin. Joku saattaa kysyä, miksi pari alinta hirsikertaa on jo maalattu. Siksi, että tarkoitus on rakentaa aitan ympärille, kahdelle seinälle, isohko terassi helpottamaan kulkemista ja myös keventämään aitan ulkonäköä. Kun aitta on lujaa tekoa, Toukolan seuraavat tilanpitäjät voivat helposti muuttaa sen vaikkapa vierasmajaksi.
Millainen aitasta sitten kaikkiaan tulee, siitä HP kertoo elokuun puolivälin tienoilla.

 
 
Aitan rakentaminen toimi myös kesän 2015 luontokouluna. Asian puki sanoiksi Kusti, joka sanoi oppineensa aika tavalla rakentamisesta ja kertoi olevansa aikanaan valmis ryhtymään omiinkin rakennusprojekteihin.
Ps. Muistithan klikata kuvat suuremmiksi.

No comments: