Thursday, July 16, 2015

Mäntän Valo: hienon hieno Serlachius-museo

Heinäkuun matkamme alkoivat, kun Ritva ja Ilkka vierailivat mökillämme. Etukäteen olimme sopineet, että toisena päivänä käymme Mäntässä Serlachius-museossa, joita itse asiassa on kaksi; Gösta ja Gustaf. Komeat olivat, HP suosittelee kohdetta kaikille taiteen ja teollisen kulttuurin ystäville.

Göstan komeassa puutarhassa ja myös sisätiloissa oli esillä mm. Antero Toikan vaikuttavia töitä.





Kesän 2015 erikoisnäyttelyssä oli runsaasti ns. outsider-taiteilijoiden töitä. He ovat taiteilijoita, joilta puuttuu alan koulutus ja jotka eivät myöskään kuulu alan piireihin. Kivoja kuvia toki tekevät.


Gösta Serlachiuksen taidekokoelma on sitäkin vaikuttavampi. Saimme nähdä suomalaisen taiteen klassikkoja moneen kertaan.








Taidenautinnon välissä oli mukava piipahtaa Autereen tuvassa, jossa oli tarjolla herkullinen salaattilounas.


Lounaan jälkeen ihastelimme vielä Gösta-museon uutta osaa, joka oli valmistunut 2014 ja maksanut 20 miljoonaa euroa. HP mainitsee summan siksi, että Guggenheim-museon arviodulla hinnalla (120 miljoonaa euroa), saisi ihan häikäisevän rakennuksen, koska komea oli tämäkin.


Gösta-museosta siirryimme Gustafiin, joka on Serlachiuksen tehtaiden vanha päärakennus 1930-luvulta. Taidetta oli sielläkin yllin kyllin, mm. historiallinen kuvakertomus siitä, mitä Mäntässä oikein oli tapahtunut.




 
Ei muuta kuin Mänttään, joka ikinen!
 
 
 

No comments: