Wednesday, June 24, 2015

AIV:n matkassa Loimaalla ja Lahdessa

HP:n kirja nobelisti Artturi Ilmari Virtasesta on herättänyt paljonlaisesti huomiota, muun muassa esiintymis- ja esitelmäpyyntöjä on tullut kesälle ja syksylle runsaasti. Laitan tähän pari ensimmäistä.

Kesäkuun alussa oli vuorossa esiintyminen Maatalouden Sarka-museossa Länsi-Maidon kesätapahtumassa, jossa oli mukana lähes 400 maidontuottajaa ja heidän perheenjäseniään. HP piti siellä kolmeen kertaan esityksen Virtasen ja Valion suhteesta. Auditorioon mahtui sata kuulijaa, ja sali oli joka kerta täynnä.

 

Esitysten välillä HP tapasi myös Maitolähettilään, Anni Lehtosen. Maitolähettiläs tunnettiin aikaisemmin Maitotyttönä, mutta kun tytöttelystä luovuttiin, titteliä vaihdettiin. Osaselitys oli sekin, että silloin tehtävään valittiin myös nuori mies.

Kuvassa kannattaa kiinnittää huomiota myös punaiseen Valmet-traktoriin, jonka valmistus alkoi heti sotien jälkeen. Sitä kutsuttiin Piikkilangan kiristäjäksi, koska voimavaunun teho, 20 hevosvoimaa, oli perin vaatimaton isompiin maataloustöihin. Valmetista kannattaa kertoa vielä sekin, että ihan ensimmäisten traktorien runkoina olivat armeijan varastoissa joutilaiksi käyneet tykinputket. Eli aseita taottiin kirjaimellisesti auroiksi, kuten vanha sanonta kuului.


Maitopäivässä HP tapasi myös vanhan kollegansa Jyväskylästä, dosentti Teppo Viholan, joka toimii maatalousmuseon johtajana.


Viikko Loimaan jälkeen vuorossa oli Lahden Kansanopisto, jossa pidettiin 31. historian kesäseminaari, kesto kolme päivää. HP piti 1,5 tunnin luennon aiheesta:


Kesäseminaarin järjestelyistä vastasivat Historian Ystäväin Liitto sekä Lahden Kansanopisto, jonka päärakennus on hieno jugend-linna 1900-luvun alusta. Sotavuosina opisto toimi sotasairaalana, kuten niin monet isot julkiset rakennukset.


Seuraavaksi AIV-kiertue suuntaa Kainuuseen, mutta se onkin jo oman juttunsa aihe.

No comments: