Sunday, August 6, 2017

Nobelisti Sillanpää Hämeenkyröstä

Viime torstaina HP ja vaimonsa tekivät bussimatkan Hämeenkyröön katsomaan Sillanpää-oopperaa, jota kriitikot ovat ylistäneet. Eikä syyttä, sillä Panu Rajalan libretto, Seppo Pohjolan musiikki ja Marco Bjurströmin ohjaus toimivat hienosti aidossa maalaismiljöössä Myllykolun kesäteatterissa. Myös laulajat olivat kotimaista kärkeä.


Matkamme oli Tuula Kannisen toimiston järjestämä Eeva-lehden lukijamatka, johon sisältyi kaikki. Menomatkalla söimme maalaisbuffetlounaan Kulttuurikeskus Heiskassa, joka on tyylikkäästi entisöity vanha talomiljöö.


Lounaan jälkeen vierailimme Frantsilan Kehäkukassa, jossa puutarhuri esitteli yrttien kasvatusta ja käyttöä.




Kehäkukka on tuotteistanut kotimaiset yrttinsä kymmeniksi eri luontaistuotteiksi. Markkinointi on ilmeisen onnistunut, sillä vientiä on aina Japaniin saakka. 


Kehäkukassa ryhmämme oppaaksi liittyi Panu Rajala, jonka opastuksella kiersimme Hämeenkyröä kahden tunnin ajan. Panu, joka on paras Sillanpää-tuntija, kertoi meille Hämeenkyröstä ja varsinkin siitä, miten Frans Emil liittyi maisemaan. Hän myös valotti oopperan sisältöä, mikä lisäsi illan taidenautintoa.


Tähän torppaan ylioppilas palasi siinä vaiheessa kun jätti lääketieteen opiskelun Helsingissä ja rupesi kotitanhuvillaan kirjailijaksi. Hyvä niin, sillä muuten Suomi olisi ilman kirjallisuuden nobelistia. Torpan kirjailijakamarissa näimme aitoa käsikirjoitusta. Sillanpäällä oli erittäin kaunis ja selkeä käsiala.


Kierros päättyi Sillanpään haudalle. Nobelisti (1888-1964) siunattiin valtion kustannuksella Helsingin tuomiokirkossa ja haudattiin Hämeenkyröön.


 Myllykolun kesäteatteriin mahtui noin viisi sataa katsojaa. Tässä matkanjohtajamme Tuula (oikealla) ja Liisa Huhtala opastavat ryhmäämme (noin 60 henkilöä) paikoilleen.



Nuorta Sillanpäätä esitti Waltteri Torikka, ja hänen vaimoaan Siikriä Helena Juntunen.



Ooppera keskittyi Kammion sairaalan suljetulle osastolle, jossa Sillanpää oli hoidossa 1930-luvulla kolmisen vuotta. Ooppera valotti ennen muuta kirjailijan pään sisäistä maailmaa: ahdistavaa nykyhetkeä, ihania muistoja, kammottavia menetyksiä ja suuria onnistumisia. Libreton hienous on se, että oopperassa nuori ja vanha Sillanpää keskustelevat keskenään. Kuvassa keskellä vanha Sillanpää, jota esitti Sauli Tiilikainen ja oikealla Sillanpään Miina-äiti, Päivi Nisula.


HP pystyi ottamaan kuvia jopa esityksen aikana, sillä vain videointi ja äänitys oli kielletty. Esitys kuitenkin taltioitiin videolle ja se on nähtävänä aikanaan televisiossa.


Myllykolun torppa oli aikanaan Frans Emilin syntymäkoti. Nyt se on teatterin vieressä museoksi entisöitynä.



Kiitos hyvästä matkasta, Tuula, Liisa, Panu ja kaikki oopperan tekijät.

No comments: