Tuesday, August 1, 2017

Hienoa taidetta Suomen Ateenassa

Ritva ja Ilkka kävivät Toukolassa perinteisellä kesäretkellä, ja sattumalta Sakkekin oli paikalla. Toisena päivänä tutustuimme Jyväskylän kulttuuritarjontaan, kohteinamme Alvar Aalto -museo ja yliopiston kampus, joka HP:n mielestä on Suomen hienoin, ja kauneimpia koko Euroopassa.
Museossa nautimme kahvit ja leivokset, kun ilma oli aurinkoinen ja kahvion terassilla tarkeni hyvin.


Museon teemana oli Göran Schildtin ja Aallon pitkä ystävyys ja yhteistyö otsikolla Modernit humanistit. Schildt oli näitä moniosaajia, kirjoittanut mm. mainion Aallon elämäkerran.


Kuvassa Alvar oikealla. Se osoittaa, ettei miehen tarvitse olla kaunis, riittää kun on etevä.



Göran oli myös taitava purjehtia. Hänen veneellä myös Alvar purjehti kerran Välimerelle, Ranskan jokia ja kanavia pitkin.


Ilkkaa insinöörinä kiinnosti, millä tavoin puu taipuu Aalto-huonekaluihin.


Museosta on vain kivenheitto yliopiston kampukselle. Taustalla näkyvä päärakennus on Aallon käsialaa.

Nämä rakennukset ovat seminaarin aikaisia 1800-luvulta. Oikealla seminaarin vanha päärakennus.


Kampukselta poistuessamme vastaan tuli Jyväskylän vanhin rakennus 1700-luvulta. Iso rakennus oli veistetty järeästä hirrestä. Kivijalka on luonnonkiveä ja ilmava, joten homevaurioista ei ole ollut haittaa. Kissakin on perin tyytyväinen oloonsa.


Vähän myöhemmin HP ja Ulla kävivät Jyväskylän taidemuseossa Kauppakadulla. Siellä aiheena oli Suomi sata vuotta ja sen tuhat tulkintaa. Kerrassaan hieno näyttely oli tämäkin.


HP aloittaa vanhasta klassikosta, tuommoisia ovat pikkupojat aina olleet, kun eivät maailman pahuudesta vielä mitään tienneet.


Kuvassa paljon puhuttu Sammon taonta Kalevalasta. Taidemaalari on Akseli Gallen-Kallela.


Korpilahtisen taiteilijan Alvar Cawénin näyttävä elokuinen maisema jostain Keski-Suomesta. Saattaa olla Korpilahden kirkkolahden lähistöltä?


Ja lopuksi maalaus riehakkaista Akseli Gallen-Kallelan 50-vuotisjuhlista hotelli Fenniasta  Helsingissä. Vasemmassa laidassa puolittain näkyvissä Eino Leino. Juhlakalu hänestä kolmas oikealle.  Edessä keskellä Pekka Halonen. Taiteilija on Antti Favén.


Hyvät ystävät! Ei muuta kuin matkalle Jyväskylän museoihin. On Suomen Ateenassa muutakin kuin JYP ja Neste-Rally.

No comments: