Monday, July 1, 2019
Bussiretkemme toinen huippukohde
Edellisessä jutussaan HP käsitteli hienoa Laukon kartanoa, jossa vierailimme toukokuussa. Samalla matkalla kävimme myös kovia kokeneessa Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, joka vaurioitui pahoin tuhopoltossa vuonna 1997. Kirkko rakennettiin uudelleen pääosin vapaaehtoisin voimin. Restaurointi kesti 12 vuotta. Tuhopolttaja oli 25-vuotias mies, joka etsi kirkosta ehtoollisviiniä ja myytävissä olevaa tavaraa. Kun niitä ei löytynyt, hän sytytti kello viisi aamulla kostoksi kirkon tuleen polttamalla kynttilöitä kirkkosalin penkkien alla. Jälki oli kamalaa, kuten alla olevasta kuvasta huomaat.
Restauroinnin jälkeen Pyhän Olavin kirkko on ollut matkailunähtävyys, ja sen tuhansien vapaaehtoisten työtä on käyty ihailemassa aina ulkomaita myöten. Meillä oli retkellämme asiantunteva opas, Tyrvään eläkkeellä olevan rovasti Osmo Ojansivu, jonka esitystä oli nautinto kuunnella. Ei kirkko entisensä ole - eikä siihen ole edes pyritty - mutta vaikuttava osoitus vapaaehtoistyön ja myös uskonnon voimasta.
Kirkon uudet taideteokset olivat Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan käsialaa. He toki saivat työstään ansaitut palkkiot. Paljonko, sitä meille ei kerrottu, mutta suuren työn hekin olivat tehneet.
Lounaan söimme kauniisti entisöidyssä Tyrvään Pappilassa, josta myös on tullut alueen nähtävyys ja virkistyksen kohde. Pappilan ensimmäinen versio, puurakennus, poltettiin sekin, kun punaiset tuhosivat pappilan kevään 1918 tunnelmissa, kuten he polttivat koko silloisen Vammalan kauppalan ja suuren osa Laukon kartanon rakennuksista.
Tyrvään Pappilassa on myös mukavat ulkotilat mm. konsertteihin. Esimerkkinä parin viikon päästä pidettävä Sastamala Jazz, jossa sukulaismies Jukka Perkokin esiintyy.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment