Wednesday, August 11, 2021

HP:n synttärit jatkuivat Toukolassa, osa II

Seuraavat vieraamme olivat Ulla ja Timo Maskusta, läheltä Turkua. Heihin ystävystyimme jo 1960-luvulla, kun opiskelimme yhdessä, me miehet historiaa ja tulevat vaimomme sairaanhoitoa. Viimeksi olemme tavanneet uuden vuoden aattoina Turussa 2010-luvulla, mistä HP on kirjoittanut muutaman jutun. Nyt ystävät viettivät Toukolassa kolmisen päivää, perjantaista sunnuntaihin, ja mukavaa oli. Ensimmäisenä iltana keskityimme vanhoihin muistoihin, saunomiseen ja uimiseen Päijänteessä.
Lauantaina heti aamiaisen ja Muistojen bulevardin (HP:n mieliohjelma) jälkeen ajoimme Säynätsaloon, missä meillä oli opastettu tutustuminen Alvar Aallon maailmankuuluun kunnantaloon. Käynti oli silläkin tavoin ajankohtainen, että pari päivää käyntimme jälkeen maailmankuulu New York Times valitsi Aallon työn maailman vaikutusvaltaisimpien rakennusten joukkoon.
Seuraavassa kuvassa Säynätsalon valuustosali on arkivalaistuksessaan. Aalto oli sitä mieltä, että kokouspapereihin on tutustuttava jo ennen kokousta. Nykyisin, kun Säynätsalo on liittynyt Jyväskylään, kunnantalon tiloilla on muuta käyttöä.
Kunnantalon kahviossa nautimme kevyen kahvilounaan, minkä jälkeen ajoimme Jyväskylään katsomaan Aallon muita kuuluisia töitä. Ensin poikkesimme kuitenkin katsomassa meidän Ullan entistä työpaikkaa, keskussairaalaa, joka oli saanut ihan uudet komeat kuosit.
Sitten teimme nopean kiertoajelun kaupungilla, josta löytyi Aallon muutamia töitä: Valmet Oy:n funkkistyyliset asunnot tehtaan henkilöstölle ja Jyväskylän yliopiston päärakennus, jonka punatiilen käytössä Aalto hyödynsi Säynätsalossa saatuja kokemuksia.
Jyväskylästä ajoimme Korpilahden kirkolle, jossa tutustuimme Alkio-opistoon ja nautimme paikallisessa Kebab-pizzeriassa päivän toisen kevyen lounaamme. Sen jälkeen valmistauduimme viettämään rantakalailtaa Oittilan kylässä, neljän kilometrin päässä Toukolassa. Meille tarjottiin herkullista muikkukeittoa ja lisukkeita, muutakin ohjelmaa oli. Kun ilta oli kaunis, väkeä oli paikanpäällä runsaasti. Erityishuomion sai euroedustaja Mauri Pekkarinen, joka on muutaman vuoden ajan kunnostanut ostamaansa Oittilan koulua ja kertoi nyttemmin muuttaneensa sinne pysyvästi.
Sunnuntaina aamiaisen jälkeen vieraat tekivät lähtöä, ja halaukset olivat lämpimät. Jälkeenpäin saimme viestin, että kotimatka, pituudeltaan lähes 400 km, oli mennyt hyvin.

No comments: