Friday, November 25, 2022

HP:n oppi-isä akateemikko Tommila on poissa

Tasan viikko sitten akateemikko Päiviö Tommila (91) kuoli Espoossa ja viime maanantaina Helsingin yliopisto kunnioitti entistä rehtoriaan suruliputuksella. HP:lla oli ilo ja kunnia työskennellä yhdessä Päiviön kanssa Turun yliopistossa ensin opiskelijana 1960-luvun puolivälistä ja sitten hänen professoriuransa ensimmäisenä Suomen historian assistenttina vuodesta 1967. HP oli myös ensimmäinen oppilas, joka väitteli tohtoriksi Päiviön ohjauksessa. Päiviö oli HP:n vastaväittäjä joulukussa 1971. Tuolloin oli tapana, ettei vastaväittäjää kaukaa haettu. Alla olevassa kuvassa Tommila on vasemmalla, keskellä kustos, HP:n toinen oppi-isä Turussa, yleisen historian professori Vilho Niitemaa, jolle HP teki gradunsa. Kuvassa kannattaa kiinnittää huomiota HP:n pitkähköön tukkaan, jossa oli lievä permanentti, kuten silloin nuorehkoilla miehillä oli tapana. HP öli väitellessään 30-vuotias.
Tuoreessa kirjassaan Kaksi vapaussotaa, joka ilmestyi lokakuussa, HP kiitteli Tommilaa saamastaan opista. Se voidaan tiivistää seuraavasti: Kun Päiviö vuonna 2004 nimitettiin akateemikoksi, tv-toimittaja yritti uutisissa saada häneltä jotain hienoa historiantutkimuksen teoriaa. Päiviö vastasi tyynesti, että "me historiantutkijat kerromme, mitä oikein on tapahtunut". Tämä määritelmä perustuu saksalaisen Leopold von Ranken perinteiseen määritelmään 1800-luvulta, eikä sitä ole tarpeen muuksi muuttaa. Tutkijan panos ilmenee sitten siinä, miten hän onnistuu löytämään relevantteja lähteitä ja tulkitsemaan niitä.

Wednesday, November 9, 2022

Kahden kirjan matinea oli menestys

Lähetimme alla olevan kutsun noin kolmellekymmenelle ystävällemme, joista suurin osa pääsi paikalle. Tilaisuuden pääorganisaattori oli Ulla, joka oli kovin iloinen, ehkä vähän ylpeäkin, siitä, että hänen perhepiirissään ilmestyi samaan aikaan, Helsingin kirjamessujen alla, kaksi tietokirjaa. Susannan teos ilmastonmuutoksen torjumisesta on mitä ajankohtaisin ja tärkein, HP:n kirja taas pureutuu historiamme alati kuumaan aiheeseen, kevään 1918 sisällissotaan ja sen taustoihin. Idea matineasta oli Ullan, ja hän jaksoi pitää asiaa esillä silloinkin, kun HP:n voimat olivat kuluneet vähiin.
Ulla myös toimi matinean speakerinä. Avaussanoissaan hän kertoi, miksi matinea oli järjestetty. Kaikki kuuntelivat herkällä korvalla.
Ennen varsinaista ohjelmaa kirjailijat ja heidän moderaattorinsa järjestäytyivät yhteiseen kuvaan. Susannan moderaattorina ja keskustelun virittelijänä toimi Susannan käly, Kristiina Halonen. HP:n moderaattori oli Pentti Airio, tälläkin palstalla monesti esiintynyt HP:n lankomies. He vastasivat siitä, että keskustelu oli vilkasta ja tasokasta.
Ensimmäisen runsaan tunnin aiheena oli Susannan Ilmastouudistajat. Kyseessä on yhteinen huolen aihe, jonka autoilu ja kesämökin puunpoltto tekevät jokaiselle kovin konkreettiseksi.
HP on vuosikymmenien ajan keskustellut lankoveljensä Pentin kanssa Suomen sotahistoriasta. Myönteistä ihmetystä herätti se, että yleisö oli tästäkin aiheesta kovin kiinnostunut, ja vilkas keskustelu oli jopa pakko lopettaa, kun kirjastosta oli määrä poistua ennen kello kahdeksaatoista.
Tilaisuuden päättyessä meillä kirjailijoilla oli helpottunut olo kun matinea oli kaikin puolin onnistunut: Richardinkadun kirjaston 35 hengen kabinetti oli sopiva ympäristö ja Pilke gateringpalvelu hoiti tehtävänsä moitteetta.
Parhaat kiitokset onnistuneesta iltapäivästä kaikille osallisille ja erityisesti Ullalle, Kristiinalla ja Penalle. Kiitokset myös onnittelukukista ja shampanjasta. Lopputaputukset olivat paikallaan.

Wednesday, November 2, 2022

Tupa oli täynnä kirjan ystäviä

HP:n haastattelu Helsingin kirjamessuilla viime perjantaina taisi mennä kohdalleen, sillä iso Suomenlinna-sali oli täppösen täynnä, lähes pari sataa kirjan ystävää oli tullut paikan päälle kuulemaan, mistä Kaksi vapausotaa -teos oikein kertoo. Onnistumiseen vaikutti olennaisesti se, että kustannustoimittaja Panu Väänänen johdatteli keskustelua rauhallisesti ja historian maisterin ammatitaidolla. HP:tä alkuun vähän jännitti, kun nelivuotinen koronasulku oli rajannut sosiaaliset tapahtumat minimiin.
Kuulijakunnasta Ulla oli tavoittanut myös tuttuja niskoja, kuten Susannan ja Kustin.
Haastattelun jälkeen HP signeerasi kirjojaan ostajille puolisen tuntia Otavan osastolla ja keskusteli kirjan sisällöstä asiakkaiden kanssa. Sen jälkeen hän kiirehti messualueen sushibaariin ja tapasi ystäviään, jotka olivat kokoontuneet cava-lasillisten ääreen. Mukavaa tuntui olevan.
Cava-session jälkeen HP ja Risto Krogerus lähtivät hyvin ansaitulle illalliselle. Susanna taas kiirehti Talentumin osastolle esittelemään ja signeeraamaan uutta kirjaansa Ilmastouudistajat, josta HP kertoo enemmän seuraavassa jutussaan.