Friday, April 11, 2008

Perintönä maitohygienia

Walter Ehrströmin säätiö vietti eien50-vuotisjuhliaan hienosti Helsingin yliopistomuseossa Arppeanumissa Suurkirkon vieressä Snellmaninkadulla. Rakennus valmistui 1800-luvun jälkipuoliskolla kemian laitoksen ja silloisen yliopistomuseon käyttöön. Jotain rakennuksen tasosta kertoo, että se maksoi yhtä paljon kuin yliopiston päärakennus.

Säätiön juhlat olivat niinikään hienot; vieraina olivat mm. maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto (tuleva kansleri), muuta yliopistoväkeä sekä maitoalan ammattilaisia, yhteensä noin 100. Ohjelmassa oli ensin juhlaseminaari vanhassa luentosalissa, jossa mm. A.I.Virtanen oli kuunnellut ensimmäiset kemian luentonsa. Minullakin oli esitelmä juhlaseminaarissa.
Juhlaseminaarissa jaettiin myös Walter Ehrström -mitalit "maitohygienisista ansioista". Niitä annettiin kaikkiaan 16: 2 kultaista, 7 hopeista ja 7 pronssista. Osalleni tuli pronssimitali, jonka sain kirjoitettuani Walter Ehrströmin säätiön historian "Perintönä maitohygienia". Lisäansioina pidettiin vuonna 2005 ilmestynyttä Valion satavuotishistoriaa ja 6-vuotista kolumnistin uraani Maito ja Me -lehdessä.

Ja lopuksi kysymys: Kuka oli Walter Ehrström? Hän oli eläinlääketieteen tohtori (1890-1966), joka Helsingin kaupungineläinlääkärinä 1918-1954 rakensi Suomeen modernin maidontarkastusjärjestelmän. Siitä syystä hän jäi kansakuntamme hyvinvoinnin historiaan "maitohygienian isänä". Kun maidon laatu parani olennaisesti, myös monet tarttuvat taudit saatiin kuriin.

2 comments:

Pappa's Blog said...

Se jäi vielä kertomatta, että juhlapäivä päättyi illallisiin upeassa Keisarisalissa. Jälleen kerran kiittelin historiaa siitä, että kuuluimme runsaat sata vuotta Venäjän keisarikuntaan. Ilman sitä ei tällaisia näyttäviä rakennuksia olisi Helsinkiin rakennettu.

Anonymous said...

Tere heimopäällikkö,

Lähetämme täältä porukalla
parhaimmat onnittelumme taas yhden historian valmistumisesta ja kiitetystä työstä. Emme ole vielä saaneet sitä postissa, mutta eiköhän se pian sieltä saavu.

Sitä odotellessa kaikille
hauskaa viikonloppua!

Sussu, Timppa, Kusti, Sakke ja Ulla