Monday, April 7, 2008

Provencesta Bon Jour, osa II

Nizza oli sitten viime kevään muuttunut edukseen. Merkittävin uudistus on pitkään rakenteilla olleen raitiovaunulinjan valmistuminen. Se on käytännön tarpeiden sanelema eikä häiritse vanhan kaupungin rauhaa. Linja on kaupungin ainoa mutta sitä pitempi, ehkä parinkymmenen kilometrin mittainen. Se vie kaupungin laidasta laitaan ja ydinkeskustan kautta. Raitiovaunut ovat hienoja, ranskalaisvalmisteisia. Tyylikkäitä ja mukavia niin kuin ranskalaisilla on tapana.

Ratikkalinjan rakentamisen aikana uusittiin myös Nizzan ydinkeskus, Place Massena (ks. ylin kuva). Kuten viime vuonna kerroin, Massena on Nizzan suuri poika, Napoleonin marsalkoita. Hänen nimensä tulee vastaan kaikkialla. Meidän asuintalomme nimi on Residence Massena kävelykadun Rue Massenan varrella. On luonnollista, että myös Massenan patsas on keskeisellä paikalla Place Massenan laidalla.
Mansikat ovat aika isoja Nizzan keväässä, sopivia nautittaviksi esim. kuohujuoman kanssa.

Tiesitkö muuten, että Nizza on italiaa. Ranskaksi, englanniksi ja vaikkapa ruotsiksi kaupunki on Nice. Suomen kieleen nimi otettiin silloin kun kaupunki kuului Italiaan, Savoijin herttuakuntaan. Nizzassa käytetään myös nimitystä Nissa, joka lienee jonkinlainen italialähtöinen puhekielen tai murteen muoto.




No comments: