Sunday, September 28, 2008

Kustin ensimmäinen partiopurjehdus

Kusti (alla keskellä) liittyi pari viikkoa sitten partioon, helsinkiläiseen Erämajavat-lippukuntaan, joka on sillä tavalla monipuolinen, että siellä toimitaan sekä maalla että merellä. Silläkin tavalla lippukunta on edistyksellinen, että se on tyttö-poika -partio.


Lauantaina klo 16 veimme Kustin, joka oli ollut vanhempiensa matkan takia yökylässä Jääkärinkadulla, Lauttasaaren satamaan, Helsingfors Segelklubbenin laituriin. Sieltä pieni ryhmä, kaksi vanhempaa partiolaista (Annariikka ja Mikko) ja kolme Kustin ikätoveria (Tuuli ja Jasu), lähti lippukunnan purjeveneellä yönylipurjehdukselle. Kohteena oli Mustikkasaaren vierassatama, jossa syötiin pastaa ja myöhemmin myös makkaraa. Veneessä, jonka nimi on Sinbad, kutsumanimeltään Simppa, oli sopivasti tilaa yöpymiselle. Sunnuntaina aamupuuron jälkeen ryhmä harjoitteli purjehdusta ja rantautui Korkeasaareen. Lauttasareen Sinbad palasi klo 14.

Kusti on ensimmäinen heimomme jäsen, joka perehtyy purjehduksen saloihin. Heimopäällikön kokeilut muinaisessa nuoruudessa jäivät muutamaan purjehdukseen optimistijollalla Karunan mökillä 1960-luvulla. Sen sijaan partioperinteitä Kustilla on jatkettavana enemmälti. Äiti-Susanna kuului 1980-luvulla Korpilahden Korvensamoojiin kuten eno-Juhakin. He osallistuivat kesällä 1985 suurimpaan Suomessa koskaan pidettyyn partioleiriin MIILU-85:een Jämijärvellä. Mukana oli noin 10 000 partiolaista, heistä osa ulkomailta. Ulla-mamma kuului 1950-luvulla paimiolaiseen Otavan Tytöt -lippukuntaan. Heimopäällikön lippukunnat 1950-luvulla olivat Toijalan Eräveikot ja Jaarlin Pojat Hämeenlinnassa. Toijalassa vartiojohtajani oli muuan Harri Holkeri.

Hienoa, että Kusti jatkaa perinteitä. Partiossa on mukavaa ja siellä myös oppii kaikenlaista hyödyllistä: Erämajavissa oppia saa niin maalla kuin merelläkin. Partioon on usein pyritty liittämään tietty oikeistolainen leima. SDP:n kansanedustaja Liisa Jaakosaari kertoo iltapäivälehden tuoreessa haastattelussa, miten hän joutui piiloittamaan partiopukuaan isältään, joka piti harrastusta "lahtarien touhuna". Vasemmistollahan oli oma pioneeritoimintansa, mutta Liisa Jaakonsaari ei nähnyt partiossa silloin eikä myöhemminkään mitään pahaa.
No, Jaakonsaaresta pidän muutenkin, hän kun on jo useita vuosia liputtanut Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Mutta se onkin toinen juttu, eikä siitä sen enempää.













No comments: