Friday, September 19, 2008

Maanpuolustuskurssimme 15. vuositapaaminen

Osallistuin syksyllä 1993 valtakunnallisille maanpuolustuskursseille (kurssi numero 128). Meitä oli kurssilla 40. Sen jälkeen olemme tavanneet kerran vuodessa syyskuussa eri puolilla Suomea, kerran Tallinnassa. Tapaamisen isäntänä (isäntinä) on joku kurssilainen. Itse isännöin vuonna 1995 tapaamista Jyväskylässä ja Tikkakoskella. Viime torstain tapaamisen kohteet olivat Sisäasiainministeriö, jossa saimme infoa poliisitoimesta. Isäntänä oli tuore poliisiylijohtaja (siis ylin poliisiviranomainen) Mikko Paatero. Toisena kohteena oli kustannusyhtiö Otava, jossa isännöi Otavan Kirjaryhmän toimitusjohtaja ja Otavan pääomistaja Antti Reenpää. Kurssilaisia oli mukana 22.

Mikko esitteli laajasti poliisin toimintaa. Suomessa on noin 7 100 poliisia, siitä vähän yli 10 % on naisia. Etnistaustaisia poliiseja on alle kymmenen, siis henkilöä. Suomi olisi muuten maailman turvallimpia maita, ellei meillä olisi tuota viinankiroa ja sen synnyttämää väkivaltarikollisuutta. Poliiseja Suomessa on vähänlaisesti muihin verrattuna, esim. meitä isommassa Ruotsissa poliiseja on 17 000 ja Suomen kokoisessa Norjassa 13 000.
Sisäministeriöstä menimme kävellen Otavaan, ja kun siirtymisaikaa oli 1,5 tuntia, minulta kysyttiin sopivaa puolimatkan krouvia. Suosittelin Erottajalla olevaa Rymy-Eetua, jossa olikin mukavasti tilaa ja rento meininki. Kurssimme isäntä, Vakuutus-Kalevan varatoimitusjohtaja Matti Rantanen kuittasi laskun, joka oli sillä lailla kohtuullinen, että jokainen otti vain yhden tuopin.

Otavassa, joka on Reenpäiden omistama perheyhtiö, Antti Reenpää esitteli monipuolisesti yhtiötään ja kirjabisnestä ylipäätään. Otava on Suomen 4. suurin graafisen alan yritys, liikevaihtoa 234 miljoonaa euroa, henkilöstöä noin 1 100. Viime vuonna se kustansi 750 kirjaa, joita painettiin yhteensä 7,6 miljoonaa kappaletta. Otava-konserniin kuuluu Kirjaryhmän lisäksi Lehtiryhmä, jonka tunnetuimmat tuotteet ovat Suomen Kuvalehti, Tekniikan Maailma ja Anna. On Otava joskus töpännytkin, pahimmin silloin kun sille tarjottiin Harry Potter -teoksen kustannusoikeuksia. Kahdesti Otavan raati hylkäsi teoksen kun ei uskonut se menekkiin.

Otava toimii komeassa vuonna 1906 valmistuneessa jugendlinnassa Uudenmaankadulla Helsingin keskustassa. Kiintoisaa on, että Suomen osuustoiminnan "isänä" tunnettu Hannes Gebhard oli Otavan keskeinen perustaja vuonna 1890 ja yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja.
Otavan tarjoaman illallisen yhteydessä kurssiveli Juha Korkeaoja, eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, alusti maanpuolustuksemme tilasta. Keskustelussa osoittautui, ettei Heimopäällikön ajatus liittymisestä Natoon eikä varsinkaan siirtymisestä ammattiarmeijaan saanut juurikaan kannatusta. Tämä ei ole ihme, sillä maanpuolustuskurssien keskeisin tavoite on sitouttaa suomalaiset vaikuttajat vallitsevaan puolustusdoktriiniin, jonka ydin voitaisiin kiteyttää siten, että Suomen puolustaminen on kaikkien suomalaisten asia eikä siinä muita tarvita.











No comments: