Saturday, March 7, 2015

Olli Rehn - Mikkelin Palloilijat

Kulunut viikko toi ohjelmaan vielä yhden tapaamisen, kun HP sai Hesarin sivuilta kutsun perjantai-illaksi Bottalle, jossa politiikkamme paluumuuttaja Olli Rehn suoritti eduskuntavaalikampanjansa avauspotkun. Sen hän myös konkreettisesti teki potkaisemalla ns. soft-pallon runsaslukuisen yleisön joukkoon. HP ei vain ollut riittävän valppaana potkun taltioimiseen.


Olli, pienyrittäjän poika Mikkelistä, esitteli kuulijoilleen oman vaaliohjelmansa, joka on vahvan talouspoliittinen. Hänellä on tähän kova kokemustausta: 1990-luvun alussa hän oli pääministeri Esko Ahon erityisavustajana aikana, jolloin aamun ensimmäisiä tehtäviä oli soittaa Valtiokonttoriin, joka hallinnoi valtion varoja, ja kysyä, onko kassassa enää yhtään rahaa esim. palkkojen maksuun. EU:n tehtävissä, mm. komissaarina, hän joutui paneutumaan 2010-luvun alun vaikeisiin talousongelmiin.


Rehn on vuorenvarma - sikäli kuin näin voi koskaan sanoa - ministeri tulevaan Juha Sipilän hallitukseen. Eilen hänelle sovitettiin ulkoministerin viittaa. HP:n mielestä Rehnin kokemus ja kyvyt menisivät ulkoministerinä hukkaan, koska sitä salkkua pystyisi hoitamaan moni muukin. Valtiovarainministeriö on se hallinnonala, jossa häntä ehdottomasti tarvittaisiin. Silloin pitäisi särkeä se vakiintunut käytäntö, että pääministeri ja valtiovarainministeri ovat eri puolueesta. Tai sitten hallituksen kakkospuolueen (SDP tai kokoomus) pitäisi voida laittaa peliin todella ison luokan radikaali talouspoliittinen ajattelija, sellainen kuin Juhana Vartiainen, jonka kuulimme eilen siirtyneen SDP:stä kokoomukseen - ikään kuin edellä rakentamaani kuviota ennakoiden? Vartiainen sanoi suoraan, että SDP on kyllä käyttänyt häntä asiantuntijana mutta ei ole ottanut opikseen vaan on jatkanut vanhalla talouspoliittisella linjallaan ilman uudistumista. Senkin hän kertoi, ettei SDP, toisin kuin kokoomus, pyytänyt häntä mukaan vaaleihin.


Bottan illan toinen esiintyjä oli muusikko Tommi Läntinen, joka on Ollin vanhoja kavereita. Vain pari tuntia ennen avauspotkua julkistettiin tieto siitä, että rock-muusikko asettuu SDP:n ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin Uudenmaan vaalipiirissä. Liberaalina  miehenä ja taitavana joukkuepelaajana Olli otti asian rennosti ja lupautui puolestaan laulamaan kaverinsa vaalitilaisuuteen, tosin arvellen, ettei siitä lisä-ääniä tulisi, pikemminkin päinvastoin.

No comments: