Saturday, December 31, 2016

Perkon miehet lätkämatsissa

Se mieluisa joululahja, josta HP edellisessä jutussaan mainitsi oli pääsylippu KHL-otteluun Jokerit - Dinamo Riika. Kun Juha ja Jaakko saivat saman lahjan, menimme kolmisin Hartwall Areenalle. Riikalaisjoukkue oli etukäteisarvioissa leimattu KHL:n läntisen konferenssin (mikä kauhea termi, joka on lainattu NHL:stä) heittopussiksi. Lisäksi se oli päivää aikaisemmin hävinnyt Jokereille 3-0. Näkemämme ottelu oli kuitenkin hyvä ja tasainen, siinä Dinamo kukisti isännät maalein 2-3. HP:n arvio on, että ottelu ylti SM-liigan parhaiden pelien tasolle.


Koska Putinin aloitteesta perustettu KHL on kansainvälinen liiga, ottelun alussa laulettiin kummankin maan kansallislaulut.



Hartwall Areenan katsomossa on hyvin tilaa ja mukavat istuimet. Halli oli likimain täysi, 9800 maksanutta katsojaa.


Dinamon pelipaidat olivat valkoiset, Jokereilla värikkäämmät, kuten narrilaumalle sopiikin.


Ensimmäisellä väliajalla kävimme syömässä nakit (kolme isoa paperimukeissa). Hyvältä maistuivat, niin kuin nakit aina matseissa maistuvat. Harva osasi kysellä jouluruokien perään


Jokerien maskotti Otto hauskuutti yleisöä aina kun peliin tuli katko, vaikkapa lyhytkin.


Iloa silmälle saimme katkojen aikana cheerleader-tytöistä, joita oli kymmeniä eri puolilla katsomoa.


Viime aikoina on ollut puhetta siitä, että Hartwall Areena siirtyisi kiinalaisten omistukseen, ehkä myös Jokerit. Nurkan kiinalaiset ovat jo vallanneet, sillä tunnettu kännykkämerkki Huawei on sponsoroinut hallin komeimman tarjoilu- ja katsomotilan. Joku ryhmästämme ehdottikin, että siellä olisi hyvä viettää syntymäpäiviä ja samalla katsoa huippujääkiekkoa. No, tämä jää nähtäväksi.


Uudenvuoden aatonaattona Jaakko ja Veera tulivat Jääkärinkadulle yökylään, kun heidän vanhempansa tekivät bisnesmatkan Tallinnaan. Jaakon kanssa katsoimme televisiosta suoran lähetyksen, jossa Espoon uusi kiekkoseura United otti voiton 3-2 TuTo:sta. Kyse oli Mestis-liigan ottelusta. Jaakolla on Bluesin pelaajana vapaa pääsy Unitedin kotiotteluihin (Bluesin juniorit kuuluvat Unitedin organisaatioon), joten sovimme, että seuraava yhdessä katsomamme matsi olisi jokin Unitedin peli, esim. JYP Akatemiaa vastaan. Näin siis joskus myöhemmin keväällä.

Wednesday, December 28, 2016

Joulun kuvia Nuottalahdesta ja Ullanlinnasta

Joulumme meni koko lailla entiseen tapaan - perhepiirissä - ja perinteitä arvostaen. Aaton vietimme Juhan ja Satun uudessa kodissa Espoon Nuottalahdessa, jonne he kesällä muuttivat läheisestä Nuottaniemestä.
Jouluaattona puolilta päivin useat meistä olivat katsoneet televisiosta Joulurauhan julistuksen Turusta. Hieno keskiaikainen perinne sekin. Väkeä oli paikalla tuhansia, mutta yhtään tuttua emme havainneet.




 Oma joulujoukkomme oli komea, vaikka kuvan ottanut Ulla ja nuorimmat pojat puuttuivatkin.


Tuntuu, että Juhan kalapöytä, josta herkuttelimme ennen kinkkua ja laatikoita, on vuosi vuodelta maukkaampi ja monipuolisempi.



Jouluaterian jälkeen Jaakko ja Sakke jakoivat lahjat.



HP sai yhden niin mieluisan lahjan, että siitä riittää aihetta seuraavaankin juttuun.


Nuottalahden jouluaatto päättyi siinä puolen yön paikkeilla. Kiitokset Sadulle ja Juhalle järjestelyistä.
Joulupäivän vedimme henkeä, kunnes Tapanina kokoonnuimme Jääkärinkadulle.


Siellä pääruokana oli Penan Kemijärvellä ampuman hirven sisäpaisti, jonka Ulla oli maustanut ja paistanut hieman uudella tavalla - hän oli häivyttänyt riistan makua, ja lopputulos oli herkullinen.


Aterian jälkeen aina hyväntuuliset lastenlapset vetäytyivät arkiolohuoneeseen "omiin juttuihinsa". Kuvaushetkellä myös Susanna oli mukana.



Saturday, December 24, 2016

Hyvää ja Rauhallista Joulua

HP toivottaa kaikille ystävilleen ja bloginsa lukijoille rauhallista ja iloista joulunaikaa. Nauttikaa ja rentoutukaa omienne seurassa.

Wednesday, December 21, 2016

Suomalaiset vapaustaistelua kukistamassa

Suomen historiankirjoitus on ollut koko lailla vaitonainen siitä, miten Suomen kaarti osallistui vuonna 1831 ison kansannousun kukistamiseen, kun puolalaiset halusivat irti Venäjän keisarikunnasta.


Pieni roolihan meillä Puolan vapaustaistelun kukistamisessa oli, sillä Suomesta lähti Puolaan runsaat 700 miestä, joista iso osa menehtyi paleltumiin ja koleraan jo Puolaan Pietarin kautta marssittaessa. Sen sijaan keisarikunta iski rajusti, sen 150 000 miehen armeija kukisti kapinan. Kansannousu oli Venäjälle nimenoman kapina, ja sitä se oli myös suomalaisille, jotka tuohon aikaan olivat keisarin uskollisia alamaisia. Puolan kansannousun johtajat esittivätkin ihmettelynsä siitä, että suomalaiset olivat kaatamassa vapaustaistelua.


Sysäyksen tähän tietoiskuun HP sai Tieteiden talolta, jossa tohtori Jussi Jalonen esitelmöi Sotahistoriallisen seuran kokouksessa väitöskirjastaan, jossa suomalaisten Puolan-retken vaiheet selvitetään tarkasti. Teos on ilmestynyt arvostetun hollantilaisen kustantamon julkaisuna, ja tuo siitä syystä Jalosen laitokselle 40 000 euron bonuksen. Sillä palkkaa jo parikin väitöskirjan tekijää vuodeksi.


Sunday, December 18, 2016

Joulun ensitunnelmat nautittiin Madeiralla

Kuten tunnettua, Funchalin uuden vuoden ilotulitus on maailman komein. Hienot ovat myös jouluvalot, joita saimme jälleen ihastella. Loistavat valot ovat tietysti iso kustannus, mutta toisaalta ne tuovat Madeiralle runsaasti turisteja myös näitä näkymiä katsomaan. Selvimmin tämä näkyy siinä, että laaja satama on tupaten täynnä isoja loistoristeilijöitä, joiden pikavisiiteiltä rantautuu päivittäin kymmeniä tuhansia innokkaita turisteja.


Sitten viime näkemän Pestana-konserni on rakentanut satamaan pienen ja pelkistetyn hotellin, jossa painopiste on ravintoloissa ja kahviloissa. Sen tarkoitus on palvella nimenomaan laivoista tulevia ja laivoihin palaavia turisteja. Hotellin nimi on CR7, jossa kirjaimet viittaavat Christiano Ronaldoon ja numero taas hänen pelinumeroonsa Portugalin maajoukkueessa. Madeiralla osataan ottaa CD:stä kaikki markkina-arvo irti (ks. blogi 8.12.). CD on luvannut sponsoreilleen ja faneilleen pelata vielä kymmenen vuotta, ja miksi ei, valittiinhan hänet muutama päivä sitten jälleen maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi.





Meidät Pestana-hotellien asiakas-omistajat kuljetettiin 1. joulukuuta busseilla Pestanan oman joulutorin avajaisiin. Juhlan kunniavieras laskeutui komeasti yläilmoista, lasten ja meidän muidenkin riemuksi.


Vieraille riitti purtavaa myyntikojuista. Huomion arvoista on se, että Pestanan Coral-olutta sai kojuista ilmaiseksi. Herrasmiesten bändi soitti joulumusiikkia ja muuta kevyttä.




Joulupukin kontista löytyi lahjoja lapsille. Hän jakoi niitä Pestanan komean joulukuusen sisätiloista.



Mukava ilta leppeässä lämmössä päättyi upeaan ilotulitukseen. Nämä kuvat esittävät Pestanan raketteja. Kun koko laajan sataman alueelta ammuttiin raketteja, näky oli varsin komea.



Pian tämän jälkeen palasimme 5. joulukuuta Suomeen, jossa joulumme ensiaskeleet jatkuivat pikkujoulun merkeissä Kampin Halosten kotona, jonne saapuivat myös Nuottaniemen Perkot ja Kruununhaan Arolat. Kiitos mukavasta tapaamisesta Susannalle ja Timolle.

Wednesday, December 14, 2016

Kissa portilla pylvään päässä

Pitkästä aikaa osallistuimme Madeiralla opastettuun levada-retkeen. Tällä levadalla oli pituutta yli 60 kilometriä, mutta meidän jo varsin varttunutta ryhmäämme kävelytettiin vain viitisen kilometriä. Retki päättyi orkideatilalle, jossa nautimme kakkukahvit. Kyse oli siis puolipäiväretkestä.
Mutta aloitetaan maisemista, jotka olivat upeat niin kuin ne Madeiralla tuppaavat olemaan, myös ylhäällä vuorilla.



Seuraavassa kuvassa näet tyypillisen, helppokulkuisen levadan. Sitä on mukava turistin kulkea. Myös paikalliset viinin- ja banaaninviljelijät käyttävät levadaa kulkureitteinään ja sieltä he saavat myös kasteluvetensä. Vesi tulee ylhäältä vuorilta, jossa sataa päivittäin.



Aikanaan journalistina HP oppi sen, että jos jutussa on joko kissa tai koira, juttu varmuudella huomataan ja yleensä myös luetaan. Tämä kissa oli rutinoituneen tyyni esiintyjä, päästi HP:n, jolla oli kamerassa lyhyt putki, kymmenen sentin päähän. Koira sen sijaan viihtyi turvallisesti rauta-aidan takana.



Retkemme pääkohde oli Quinta de Boa Vista. Quinta tarkoittaa herraskaista maalaiskartanoa, jossa oli soveliasta viljellä herraskaisia kasveja kuten orkideoita. Tämän kartanon isäntä oli saanut teoreettisen oppinsa Oxfordin yliopistossa.


HP laittaa malliksi tilan orkideoista muutaman.





 Vielä kuva pienen viinitilan vanhasta emännästä, jonka tehtävänä on pitää paikat siistinä.


Viimeinen kuva kertoo, kuinka ilmavasti ja aurinkoa ottavasti viinipensaat on vuoren rinteille istutettu. Eikä paikallisissa tuotteissa ollut moittimista, ei totta tosiaan. Välillä kun viinipensaat talvehtivat, maata hyödynnetään mm. perunaa viljelemällä.
HP toi kotiin juomia jouluksi: madeira-viiniä ja Macieira-brändiä kahvin kanssa. Molemmat ovat näiden rypäleiden huippujalosteita.