Sunday, December 11, 2016

Euroopan parasta futista Madeiralla

Kuten muistamme, Portugali voitti viime kesänä Euroopan mestaruuden jalkapallossa. Tätä huipputasoa on mahdollista katsoa Funchalissa, joka on saanut peräti kaksi joukkuetta Portugalin pääsarjaan. Toinen on Christiano Ronaldon kasvattajaseura Nacional, jonka peliä (vastassa Estoril) olimme ystäväni Ilkan kanssa katsomassa neljä vuotta sitten (ks. blogi 17.12.2012).

Tämän vuoden matkallaan HP pääsi näkemään todellisen huippumatsin, kun Funchalin toisen joukkueen Maritimon vieraaksi saapui Benfica Lissabonista. Benficahan on Euroopan kärkijoukkueita, voittanut mm. Mestarien liigan. Benfica johtaa Portugalin liigaan ja Maritimo on hienosti kolmantena, ja siinä välissä Porto.


Madeiralla tuskin on isoa tapahtumaa, jota Pestana-konsernin Coral-olut ei olisi sponsoroimassa.


Ennen vanhaan Turussa 1960-luvulla oli tapana kysyä, mikä se on, joka "änkee, tunkee ja on kankee". Vastaus: "Tepsin keskushyökkääjä." Tämä tuli mieleen eurooppalaista huippufutista katsoessa. Pelaajat ovat äärimmäisen nopeita ja notkeita, syötöt tarkkoja ja laukaukset lähtevät kuin tykin suusta.


Myös katsomossa osataan riemuita, silloin kuin aihetta on. Funchalissakin, pienellä saarella, katsojia oli tuhansia. Muutaman lentokoneen verran heitä oli tullut myös Lissabonista.


Pelin lopputulos näkyy taululta. Kotijoukkue ensin mainittuna. Upeaa. Kotimatkalla baarit täyttyivät iloisista ihmisistä, vaikka kello oli jo päälle iltayhdentoista.



No comments: