Friday, September 9, 2016

Hajamietteitä kapinaviikoilta

Kuten tapamme kerran vuodessa on, piipahdimme Kalev Spassa viiden päivän hemmottelulomalla (termi on Kalev Span). Nytkään HP ei kerro, mitä kylpylä-hotellissa tapahtui, kun ohjelma on joka kerta sama: aamupäivällä 2-3 tuntia erilaisia hoitoja ja iltapäivällä ennen illallista vapaata. HP:n edellinen raportti on 22. joulukuuta 2015.

Tällä kertaa HP oli varannut matkalukemisekseen otsikossa olevan Juhani Ahon teoksen Hajamietteitä kapinaviikoilta I-III (WSOY), josta kaksi ensimmäistä osaa ilmestyi heti sisällissodan jälkeen ja kolmas vuoden 1919 alussa. Kiintoisaa luettavaa, yhteensä 668 sivua. Teoksessa Suomen ensimmäisen ammattikirjailija kertoo päivittäisistä kokemuksistaan punaisten hallitsemassa Helsingissä - samaan aikaan kun kaupungin valkoiset asukkaat odottivat kuumeisesti von der Goltzin johtamien saksalaisten tuloa ja punaiset vastaavasti pelkäsivät niin, että punaisten ylin johto jo hyvissä ajoin pakeni Viipuriin ja sieltä edelleen Pietariin. Aholla oli hyvää aikaa kirjoittaa kokemuksistaan, sillä hänen lehtensä Helsingin Sanomat, jonka vakituinen ja ahkera avustaja hän oli, oli lakkautettu muiden porvarilehtien tavoin.

Kun ilmat Tallinnassa olivat komeat, HP vetäytyi lukemaan ulkoilmaan, tuttuihin ympäristöihin, kuten Raatihuoneentorin Troikka-ravintolaan tai Kalev Span ja Venäjän kulttuurikeskuksen välissä olevaan puistoon.


Puistoon oli sitten viime näkemän rakennettu mukavan oloinen suihkulähde. Se ei välttämättä ole mitään suurta taidetta, mutta kovin sympaattinen se on. Veden hiljaa solistessa oli hyvä rauhoittua lukemaan.




No comments: