Thursday, September 15, 2016

Laadukas olut ei tunne rajoja

HP pani joskus 1990-luvulla merkille kummallisen olutrallin, jota turistit pyörittivät vain osittain. Saarenmaalla oli panimo, joka valmisti maukasta Tuulik-olutta. Kun panimolla ei ollut omaa purkituslaitetta, olut kuljetettiin tankkiautoilla Iisalmeen Olvin tehtaille, jossa se purkitettiin ja sen jälkeen kuljetettiin takaisin Saarenmaalle ja sieltä myös muualle Viroon. Suomeen Tuulik-purkkiolut palasi takaisin, kun turistit ostivat sitä epäilemättä suuriakin määrin. Mitään isoa ihmettelyn aihetta tässä ees-taas -kuljettamista ei liene, sillä eilen kerrottiin A-studiossa, miten valtaosa Suomessa painetuista aikakauslehdistä viedään rekoilla Norjaan, jossa niihin laitetaan osoitelaput ja sen jälkeen tuodaan, varmaan samoilla rekoilla, Suomeen, jossa posti hoitaa loput. Näin lehtitalot kiertävät ansiokkaasti veroja.

Äskeisellä Tallinnan matkallaan (ks. edellinen blogi) HP pani merkille, että Olvin tuoretta huippumerkkiä IPAa oli tarjolla myös paikallisissa kaupoissa. Suomessa myytävän oluen tarkempi määrittely on Iisalmi Pale Ale ja purkkia koristaa Olvin logo. Sen sijaan Virossa myytävissä purkeissa lukee kansainväliseen tapaan India Pale Ale, ja Olvin logo on korvattu tarttolaisen A.Le Coqin logolla. Tämä vanha Tarton panimo on nykyisin Olvin omistama.


Virossa myytävässä IPA-purkissa kiinnitti huomiota sekin, että oluen valmistusmaaksi ilmoitetaan EU. Esim. kirjoissa näin tehdään silloin kun kustantaja ei halua mainita, että kirjat on painettu Virossa, Latviassa tai Liettuassa, ikään kuin se jotenkin heikentäisi lopputulosta. IPAn osalta Iisalmen korvaaminen on ymmärrettävää, koska tuskin kukaan Suomen ulkopuolella tietää Iisalmesta yhtään mitään, ja toisaalta India Pale Ale kertoo oluen ystäville, millaisesta oluesta on kysymys.
Muissa A. Le Coqin oluissa valmistuspaikkakunnaksi on mainittu Tartto. Kun IPAssa näin ei ole, se viittaa siihen, että olut on tehty Iisalmessa. Kummassa kaupungissa se on sitten purkitettu, jää vielä avoimeksi. HP veikkaa Iisalmea.

Tarkka lukija varmaan panee merkille, että Viron IPA on hiukan tuhdimpaa kuin Iisalmen IPA, mutta tämmöisen pienen eron tekeminen ei nykytekniikalla liene mikään iso asia.
Ps. Suomessa myytävä A.Le Coq -olut on tehty Iisalmessa, mikä myös purkin kyljessä kerrotaan.

No comments: