Saturday, March 18, 2017

Nobelistin matkassa Viipurin linnaan

Pari päivää sitten HP vieraili Viipurin linnan ritarien vuosikokouksessa ja piti esitelmän aiheesta Nobelisti A.I. Virtanen ja Viipuri. Tuo Karjalan pääkaupunki oli Artturin kotikaupunki, jossa hän valmistui ylioppilaaksi 1913 ja jolla oli muutenkin iso merkitys nuoren miehen kasvussa Suomen kaikkien aikojen parhaaksi tiedemieheksi. Seuraavaan kuvaan HP on laittanut muutamia argumentteja siitä, miksi Virtanen on niin tärkeä.


Esitelmänsä lähteinä HP:llä oli kaksi Virtasta koskevaa teostaan vuosilta 2009 (kuvassa oikealla) ja 2015.

Kyseessä oli ritarikunnan vuosikokous, jossa kaksi uutta jäsentä lyötiin ritareiksi. Yhteensä jäseniä on runsaat 40.
Viipurin linnan ritarit ilmeisesti pitivät HP:n esityksestä, koska kokouksen päätösillallisella HP sai jäsenkutsun. Ehdotusta on syytä vakavasti harkita. Jäsenyydessä olisi tavallaan tilaisuus edustaa Virtasta ritarikunnassa, jonka tehtävä on vaalia viipurilaisuutta ja myös tukea Viipurin Urheilijoiden junioritoimintaa.

Virtasen omista jäsenyyksiä HP mainitsee amerikkalaisen Mark Twain Societyn, jonka ritariksi Virtanen aateloitiin 75-vuotispäivänään 1970 kolmantena suomalaisena. Ne kaksi edellistä olivat Sibelius ja Mannerheim. Mark Twain oli yksi Virtasen suosikkeja jo lapsuudessa. Artturi oli kouluvuosinaan Viipurin kaupunginkirjaston ahkerin käyttäjä. Hän on kertonut lukeneensa kaikki kirjat, joita kirjastossa oli. 

No comments: