Saturday, March 4, 2017

Tuhti historiateos Ukko-Pekasta

Docendo, josta HP on ennenkin muutaman kerran kirjoittanut, julkaisi kuluneella viikolla teoksen Suomen Leijona. Siinä tohtori Martti Häikiö tarkastelee P.E. Svinhufvudin keskeistä roolia itsenäisyysmiehenä.


Häikiö on tuotteliaimpia historioitsijoitamme, kirjoittanut yli 20 teosta, mm. Nokian Oyj:n historian (2001) ja V.A. Koskenniemen elämäkerran (2010). Hän ei ole sitonut itseään mihinkään yliopistovirkaan vaan on nauttinut vapaan tutkijan roolistaan.


Ostrobotnian suuressa salissa, joka oli tupaten täynnä, Häikiötä haastatteli lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa.


Tarkkaavaisesti keskustelua seurasi myös presidenttiehdokas ja entinen pääministeri Matti Vanhanen. Oli salissa myös valtioneuvos Riitta Uosukainen ja monta muuta julkisuuden henkilöä. Tuttuja kollegoita HP tapasi myös monia, kuten lankoveljensä Penan.



Miten vaikeissa oloissa Svinhufvud joutui toimimaan esim. keväällä 1918, sitä kuvatkoon alla oleva kalvo. Suomessa vaikutti huhtikuussa neljä eri hallitusta: valkoista Suomea edustavat Svinhufvudin sekä Kyösti Kallion ja E.N. Setälän senaatit, edellinen Vaasassa ja jälkimmäinen Helsingissä. Sinä välissä kulki valkoisten ja punaisten rintamalinja.

Etelä-Suomea hallitsi myös kreivi Rüdiger von der Goltz ja hänen saksalainen sotilashallintonsa. Punaisten vallankumoushallitus oli tässä vaiheessa jo paennut von der Golzia Viipuriin, jossa sen puheenjohtaja Kullervo Manner sai sotadiktaattorin valtuudet. Viipurista Manner ja muu punajohto pakenivat edelleen Pietariin toukokuussa 1918.


No comments: