Friday, March 10, 2017

Ukko-Pekan nopea jälleennäkeminen

Edellisessä jutussa käsitellystä kirjainfosta ei mennyt kuin hetki, kun HP tapasi Svinhufvudin uudelleen. Tällä kertaa Ilta-Sanomien teematapahtumassa Suomi 100. HP oli paikalla vanhan ystävänsä Ilkan kanssa.


1930-luvun alun johtavia teemoja oli Lapuan liike, joka johti ns. Mäntsälän kapinaan. Siinä isompikin rähinä saattoi olla varsin lähellä, kun aseita oli ja mielialat kiihdyksissä. Ja kun vuodesta 1918 oli jäänyt aika lailla hampaankoloon - puolin jos toisinkin.


Yleisöä oli jälleen Mediatori täynnä, ja 1930-luvun näkymiä katsojille avasivat tohtorit Kirsti Manninen ja Marko Tikka. Ja hyvin avasivatkin, sillä molemmat olivat verbaalisesti lahjakkaita ja osasivat asiansa. Ja olivat myös hauskoja.


Mäntsälän kapina jätti jälkensä myös mediaan, sillä Helsingin Sanomien omistaja/päätoimittaja Eljas Erkko antoi joukoilleen Mäntsälän aikaan 1932 käskyn, että nyt on perustettava iltapäivälehti, jotta tiedonjanoiset kansalaiset saisivat entistä tuoreempaa tietoa. Pitkään IS ilmestyi nimensä mukaisesti iltapäivällä ja oli siis tavallaan HS:n kakkospainos.


Kiperä tilanne Mäntsälässä ja Lapuan liikkeessä kuitenkin rauhoittui, erityisesti presidentti Svinhufvud näytteli siinä keskeistä roolia. Niinpä Ukko-Pekka saattoi kesällä 1937 ottaa rennosti ammunnan MM-kisoissa Malmin uudella ampumaradalla. Presidentin vastuu oli jo siirtynyt Kyösti Kalliolle. Molemmat presidentit ovat kuvan keskellä, ja vasemmalla Mannerheim, jonka Svinhufvud oli vuonna 1933 ylentänyt sotamarsalkaksi.


Svinhufvud itse, joka oli sotilasarvoltaan suojeluskunnan vääpeli, osallistui MM-kisoihin ikämiesten sarjassa, mutta palkintoa ei tullut. Sen sijaan Suomi nappasi kymmenen MM-kultaa. MM-kisat olivat suurin Suomessa järjestetty kansainvälinen urheilutapahtuma ennen vuoden 1952 olympialaisia, Niihin osallistui lähes 500 ulkomaista ampujaa.

No comments: