Tuesday, April 4, 2017

Aki Kaurismäen filmejä Cannesin naapurissa

Nizza on saman Rivieran rannikolla kuin festivaaleistaan tunnettu Canneskin. Siellä ei HP ole paljon televisiota katsellut, koska ei osaa ranskaa ja koska esim. BBC:n uutiset ja sporttikanavat ovat maksullisia. Kahden viikon aikana HP katsoi vain Ranskan ja Luxenburgin futismaaottelun (3-1) sekä Aki Kaurismäen Le Havre -elokuvan sekä sen jälkeisen tunnin mittaisen dokumentin Kaurismäestä ja hänen filmeistään. Alla oleva kuva osoittaa, että Kaurismäen kuvauskalusto on yhtä askeettista kuin hänen filminsäkin - kuvausautona ikivanha Rätti-Sitikan avomalli, joka sopii sekä filmien tyylilajiin että ohjaajan imagoon.


Seuraavakin kuva on tyypillistä Kaurismäkeä - ohjaaja antamassa haastattelua dokumentin tekijöille. Tämän blogin kuvat on napattu televisioruudusta


Kati Outinen on Kaurismäen luottonäyttelijä, joka kertoi vähän jännittäneensä, koska Le Havre tehtiin ranskaksi. Hyvin hän roolistaan selvisi.


Samoin onnistui myös Elina Salo, jota ei ihan jokaisessa Kaurismäen filmissä tapaa.


Dokumentissa esiteltiin myös Kaurismäen muuta tuotantoa. Kari Väänänen on ohjaajan suosikkeja.


Samoin kuin Sakari Kuosmanen. Outinen on kumppanina myös hänellä. Prätkä on todennäköisesti venäläinen IC tai Ural, mikään länsimerkki kun ei oikein istu Kaurismäen tyyliin.


Ranskan television Arte-kanava pisti paremmaksi kuin Ylen Teema, joka esitti saman ohjelman viikkoa myöhemmin eli viime lauantaina, jolloin tosin oli Kaurismäen 60-vuotispäivä. Onnea vaan ja toivottavasti et lopeta filmien tekoa. Kyllä niistä tykätään muuallakin kuin Cannesin filmijuhlilla.

No comments: