Thursday, April 20, 2017

Eroottista valokuvataidetta Nizzassa

HP on aikaisemminkin todennut, että Nizzasta ja Ranskan Rivieralta löytyy aina uutta nähtävää, vaikka olisi siellä käynyt joka kevät yli kymmenen vuoden ajan, pari viikkoa kerrallaan. Seuraavaan kohteeseen antoi vinkin jo tulomatkalla lentokoneessa muuan rouva, joka suositteli Nizzan valokuvataiteen museota. Siellä oli sopivasti iso näyttely, jossa tuotiin esiin saksalais-australialaisen Helmut Newtonin (1920-2004) kuvataidetta.


Newton tunnetaan valokuvataiteen historiassa miehenä, joka rakasti kuvata naisia, eroottisesti ja provokatorisesti. Seuraava kuva oli otsikoitu Sie kommen eli naiset tulevat.


Alla olevan naisen monet varmaan tuntevat. Hän on seksikäs superstar Raquel Welch. Kuva julkaistiin Voguessa, kuten Newtonin monet muutkin kuvat.


Joskus kuvaajan tekee itsekin mieli päästä mukaan kuvaan. Tämä otos on vaatinut jonkin verran asettelua.


Peräti harvoin Newton kuvasi miehiä. Jostain syystä YK:n pääsihteeri Kurt Waldheim on päässyt mukaan. Hänhän oli se mies, joka vei korkean viran Max Jakobsonilta - ainakin niin me suomalaiset arvelimme, kun emme tienneet, että neuvostojohto ei Jakobsonia hyväksynyt. Kekkonen kyllä tiesi, mutta hänen piti pysyä vaiti.


Harvinainen poikkeus näyttelyssä on seuraava kuva, joka on otettu väreihin.


Toki Nizzan valokuvamuseossa on nähtävillä paljon muutakin, kuten vanhoja kameroita.




No comments: