Saturday, December 23, 2017

Vanha olutpullo kertoo monta tarinaa

Astiakaappimme perukoilta löytyi joulusiivouksen yhteydessä kaunis, joskin tyhjä, olutpullo, jonka HP sai viime kesänä tuliaisiksi Susannan perheeltä, kun nämä olivat tehneet vuokraamallaan matkailuautolla kesäretken Norjaan, mm. Lofooteille. Susanna muisti, että isänsä oli maaliskuussa 1986 käynyt Trondheimissa hiihtämässä Birkebeiner- hiihdon, 50 kilometriä ylhäällä tunturissa, kovassa pakkasessa ja muutenkin vaikeissa olosuhteissa.


Jo menomatkalla oli ryhmämme OP-Kunto Korpilahdelta käynyt katsomassa vähän aikaisemmin murhatun pääministeri Olof Palmen murhapaikkaa Tukholmassa. Siitä HP ei ottanut kuvaa, mutta muistissa on, että kukkia ja kynttilöitä oli valtavasti.

Entä sitten tämä Birkebeiner. Kyseessä oli heimo, joka joskus 1100-luvulla joutui pakenemaan kilpailevaa heimoa tuntureille. Kun vaatteita eikä jalkineitakaan ollut isommin matkassa, he valmistivat niitä koivun tuohesta. Miten he muuten elivät, siitä HP:llä ei ole tietoa. Karua elämä varmaan oli, mutta ehkäpä sen seurauksena norjalaiset ovat nykyisin varsin lujaa tekoa.

Birkebeiner-hiihdon sääntöihin kuuluu, että jokaisella hiihtäjällä, joita 1986 oli noin viisi tuhatta, täytyy olla tasan 3,5 kiloa painava reppu. Tämä sen tähden, että heimon pikkuprinssi, joka painoi tuon määrän, kannettiin repussa pakomatkalla. Jatko olikin sitten kuin sadussa, sillä tuosta prinssistä tuli aikoinaan koko Norjan kuningas.

Pullon etiketissä oleva iso R (latinaksi Rex) tarkoittaa juuri kuningasta. Vähän pienemmällä on piirros kahdesta Birkebeiner-soturista, joista vasemman puoleinen kantaa prinssiä vatsansa päällä olevassa repussa. Norjan lippu etiketin alareunassa tarkoittaa sitä, että siinä tulevaa kuningasta kannettiin vihollista pakoon.

Näissä merkeissä HP toivottaa kaikille bloginsa lukijoille Oikein mukavaa joulua.

No comments: