Friday, September 3, 2021

Toukola sai viimeinkin vesijohdon

Toukolan vesijohdon - Päijänteestä rantasaunaan ja ylös huvilalle - rakentaminen alkoi heinäkuussa, kun HP oli ostanut Motonetista kiinalaisen vesipumpun ja siihen kytketyn pienen polttomoottorin. Vesiletkua hän oli ostanut 25 metriä. Kun sitten heinäkuun alussa Kustin, Jaakon ja Sakken kanssa ryhdyimme toimeen, osoittautui, että letku oli liian lyhyt. Kaupoista ei saanut pidempää, joten HP tilasi netistä 50 metrin letkun, jonka Kaukokiito toimitti suoraan perille. Nyt asennustyö onnistui, ja lopputuloksesta muutama kuva. Imuletku nostaa veden vesipumppuun, jonka työntövoima riittää mainiosti nostamaan veden ylös huvilalle.
Imuletkun päässä on sihti, joka estää pienten kivien (mahdollisesti pienten kalojen) joutumisen imuletkuun. Kuvassa näkyvä lyttääntynyt sinkkiämpäri, jonka sisällä on kivi, estää imuletkun nousun pintaan. Imuletkulla on mittaa nelisen metriä (max. 8 m). Mitä lyhyempi on imuletku, sitä voimakkaammin pumppu nostaa vettä. Pumppu ja sen moottori ovat aika pienet, mutta hyvin ne toimivat. Moottori on 50 kuutioinen 2-tahtimoottori, ja komeasti vesi nousee ylös huvilalle lähes 20 metrin korkeudelle. Kuvassa myös vedenjako-ohjain, jolla vettä saa myös rantasaunaan.
Ylhäällä meillä on kuusi muoviämpäriä, joihin lasketaan noin viikon kestävät talousvedet (juomavettä tuomme Korpilahden kaupoissa asioidessamme). Päijänteen veden varastoimme Ikeasta ostetussa puulaatikossa, josta vesiämpärit on näppärä hakea sisätiloihin. Lähes 40 vuotta olemme kantaneet käyttöveden Päijänteestä. Menihän se nuorempana, mutta nyt vesijohto merkitsee suurta helpotusta.
Eli loppuun lyhyesti: Mikäs on ollessa kun kehitys kehittyy. Kiitos pojat avusta - hyvää insinöörityötä.

No comments: