Saturday, April 30, 2022

Venäjähenkinen ravintola liputtaa Ukrainalle

HP:n piti hiihtoloman aikana viedä lastenlapsensa ravintola Saslikiin Ullanlinnassa syömään paikan herkkuja: puuhiilillä grillattua Iivanan miekkaa sekä Katariina Suuren jäätelöä ja mansikoita. Putinin hyökkäys Ukrainaan kuitenkin romutti suunnitelman. Ravintola puolestaan reagoi nopeasti laittamalla ulko-oveen ja ruokalistoihinsa Ukrainan liput. Ulkona olevissa ruokalistoissa on lisäksi korostettu sitä, että Saslik on perustamisestaan saakka ollut tiukasti suomalaisomistuksessa.
Saslikin perusti 1972 tietokilpailumiehenä tunnettu Timo T. Kaukonen. Sittemmin Saslikin omistus on siirtynyt suomalaiselle perheyritykselle A%S Ravintolat.
Ullan ja HP:n oli tarkoitus mennä Saslikiin vapun aattona nauttimaan ravintolan toista herkkua Kievin kanaa, näin siksi, että Saslik antaa jokaisesta kana-annoksesta viisi euroa Ukrainalle. Se on myös poistanut valikoimistaan kaikki Venäjällä tuotetut tuotteet ja panostanut ukrainalaisen keittiön ruokiin kuten Kievin kanaan, borssikeittoon ja ukrainalaiseen vodkaan. Valitettavasti tämänkin käynti siirtyi myöhemmäksi Ullaan iskeneen pahan niskakivun takia. Mutta kaikesta huolimatta: Hyvää Vappua kaikille, eläkäähän ihmisiksi!

Sunday, April 24, 2022

Suomen kaksi vapaussotaa keväällä 1918

Atena julkaisee syyskuun lopulla HP:n uusimman kirjan Kaksi vapaussotaa. Viha, vallankumous, terrori ja uuden alku 1905-1919 (noin 450 sivua). HP odottaa, että jo kirjan nimi herättää keskustelua - jotkut voivat pitää lähes pyhäinhäväistyksenä nostaa valkoisen vapaussodan rinnalle punaisten vapaussota. Eri asioista oli tietysti kysymys: valkoiset tarkoittivat vapaussodalla eroa Venäjästä, punaiset tarkoittivat sillä vapautusta porvariston ylivallasta.
Kun punaiset hävisivät sodan 1918, heidän historiaperinteeseensä vakiintui nimitys kansalaissota, jota nimeä valkoisetkin käyttivät sodan ensi viikkoina, kunnes Suomeen tulleet jääkärit alkoivat ihmetellä, että toisiaanko vastaan täällä soditaan. Sitä paitsi vapaussota kuullosti paljon komeammalta Mannerheimin päiväkäskyissä, muissa puheissa ja kirjoituksissa.
Vapaussodasta rakentui myytti, jonka varaan valkoinen Suomi nojasi koko 1920- ja 1930-luvun, kunnes sen tilalle nousi 1939-1940 uusi myytti, jota on tavattu kutsua Talvisodan ihmeeksi. Tällä myytilla oli kahtalainen merkitys: 1. oli ihme, että Suomi selviytyi suurvaltanaapurin hyökkäyksestä, ja 2. sota merkitsi myös Suomen kansan yhdistymistä niin, että vuoden 1918 poliittinen kahtiajako haalistui. Puheet vapaussodasta alkoivat jäädä vähemmälle.

Thursday, April 21, 2022

Pääsiäisen muistoja ja perinnettä

Jokavuotiseen tapaan pääsiäisemme alkoi, kun kaksi virpojaa kävi tervehdyksellä. Viehättäviä tyttöjä.
Pääsiäisen huipennus oli viiden ruokalajin karitsapäivällinen Satun ja Juhan residenssissä Espoossa. Meitä oli kaikkiaan viisi, kun Veera ja Roope olivat laskettelemassa Levillä. Olihan maukas ateria.
Tutustuimme myös lähemmin Satun kokoamaan perhekuvien kokoelmaan. Satu oli editoinut kaikki kuvat mustavalkoisiksi, jolloin ne olivat perin juhlallisia tummissa raameissaan. Kokoelma on sijoitettu perheen alakerran arkiolohuoneeseen.
Tapaamisen lopuksi saimme myös mieluisan kutsun toukokuun lopulle, kun Jaakko täyttää 18 vuotta, ja niissä merkeissä tulossa on mukavat sukulaisten ja ystävien tapaamiset. Kiitos Satulle ja Juhalle hienosta pääsiäispäivällisestä ja kutsusta uuteen juhlaan.

Friday, April 15, 2022

Big Green Egg - hyvää pääsiäistä

Kolmen vuoden tauon jälkeen pääsimme Puutarha- ja mökkimessuille, jotka aloitimme mukavasti brunssilla. Ensimmäinen löytömme oli hieno keraaminen grilli, jonka hankinnan HP laittoi odottamaan vuoroaan, jahka edellinen grillimme (kaasu) palaa puhki. Näiden keraamisten grillien elinaika on periaatteessa ikuinen, koska keramiikka on timantin jälkeen lujinta käytössä olevaa ainetta.
Tutustuimme perusteellisesti Biolanin harmaan veden puhdistusjärjestelmään, jollaista Ulla on pitänyt tarpeellisena. Samalla voisi myös uudistaa keittiön kalusteita. Järjestelmän suodatinosa on isonlainen, mutta se pitääkin sijoittaa mökin ulkopuolelle, esim. terassin alle. Tämänkin järjestelmän hankinta jää harkintaan, koska jätevesiä meillä syntyy vain tisketessa, ja se vesi on helppo heittää kasveille ja puunjuurille, jotka kyllä kiittävät tiskivedessä olevista ravinteista.
Käyntimme lopussa HP ihasteli hienoa ruokailu- ja oleskelutilaa, laavukotaa, jossa oli avarat lasiovet sekä pyörivä alusta. Tämän löydön ongelma taas on siinä, ettei mökillämme ole oikein tilaa, kun se laavukin tuli aikanaan luontokoulussa rakennettua.
Lopuksi HP toivottaa Hyvää pääsiäistä kaikille blogin lukijoille. Pysykäähän terveinä ja iloisina.

Tuesday, April 5, 2022

Veera kertoo Nizzan keväästä. Osa I

Jätimme koronan takia jo kolmannen kerran Nizzan kevätloman väliin. Onneksi Veeralla ja Roopella oli tilaisuus viettää sekä lomaa että opiskella etänä nuo kaksi viikkoa. Veeran luvalla HP julkaisee hänen kolmiosaisen matkaraporttinsa Rivieralta. Hänen kuvansa ovat mainioita, samoin tekstikerronta on sujuvaa. Päivä 1 - sunnuntai Saavuimme Nizzaan aikaisin aamulla ja suuntasimme lentokentältä Massenan residenssille. Matkalla kävi ikävästi, kun matkalaukkuni vetokahva hajosi, mutta onneksi siitä selvittiin. Heti ensimmäisenä menimme kahville ja croisanteille, joiden voimin lähdimme kiertelemään kaupungilla. Söimme lounasta Gaglio nimisessä ravintolassa, jonka jälkeen Roope lähti katsomaan Formulaa ja minä suuntasin kiertelemään kauppoja. Illalla söimme tapaksia kämpillä ja kävimme iltakävelyllä rannalla.
Päivä 2 - maanantai Toinen päivä lähti käyntiin croisantilla, kahvilla ja appelssiinimehulla. Nautimme aamupalaa läheisessä kahvilassa, johon jäimme tekemään myös koulutehtäviä muutamaksi tunniksi. Ensimmäisenä päivänä koulutehtäviä ei kuitenkaan malttanut jäädä tekemään kauaksi aikaa, kun oli kiire päästä tutustumaan uusiin paikkoihin.
Päivä 3 - tiistai Kolmas päivä oli lämmin, ja asteet kohosivat jopa 20 asteeseen. Auringon paistaessa keskustan kadut ja puutarha näyttivät potentiaalisen kauneutensa. Myös turkoosina kimmeltävä meri näytti niin kauniilta, että olisi melkein tehnyt mieli mennä uimaan! Teimme pitkän päiväkävelyn, kun kävelimme linnavuoren takana olevalle satama-alueelle ja appelsiinipuistolle. Illalla kävimme kävelyllä ja iltakahveilla.
Päivä 4 - keskiviikko Neljäs päivä kului koulutöiden, shoppailun ja kulinaaristen makujen parissa. Auringonlaskun aikaan lähdimme kävelylle rantakadulle ja ihastelimme auringonlaskua. Rentouttavaa oli istua rantakivikolla, kuunnella aaltojen kohinaa ja katsoa kohti auringonlaskua. Illan pimentyessä lähdimme hyväksi todettuun ravintola Gaglioon, ja söimme mitä paikallisimman annoksen; sinisimpukat ranskalaisilla.
Päivä 5 - torstai Kahvi, patonki hillolla sekä jogurtti myslin ja mansikoiden kera oli ihana aloitus viidenteen päivään. Kolmannen ja neljännen päivän tapaan myös viides päivä oli lämmin, ja ulkona pärjäsi topissa tai t-paidassa. Päätimme lähteä katsomaan linnavuorta, josta olimme nähneet hienoja kuvia myös papan blogissa jo vuodelta 2014. Vuorelta avautui upeat maisemat niin Nizzan keskustaan kuin vuoren toisella puolella olevaan satamaan.