Tuesday, October 9, 2007

Tavallisen kansalaisen ekotekoja

Tarkka lukija muistaa, miten keväällä kerroin, että seuraava autoni olisi pieni diesel nykyisen pienehkön bensa-auton sijaan. Ihan hyvin se voi sitä olla, mutta olen päättänyt siirtää auton ostoa ainakin ensi vuoteen.

Teen sen kahdesta syystä: Kun olemme muuttamassa Helsingin keskustaan, siellä emme omaa autoa tarvitse juuri lainkaan, kun Turun ja Jyväskylän matkatkin on mukava tehdä junalla. Tarpeettomien ajojen karsintahan on se paras tapa pienentää päästöjä.

Toinen syy on se, että autot kehittyvät nyt - pakosta - erittäin nopeasti ympäristöystävälliseen suuntaan. Kun vielä Suomen verottajakin saataisiin ymmärtämään asia myös käytännössä, jokin pieni hybridi-diesel voisi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Tähänasti suurimman ekoratkaisumme teimme 1997, kun varustimme Korpilahden huvilamme aurinkosähköllä. On vallan oiva, kestävä ja saasteeton järjestelmä. Ennen sitä olimme hankkineet kaasulla toimivat hellan ja jääkaapin. Ja kun jääkaappi (23 v.) joskus uupuu, hankin sen tilalle aurinkovoimalla toimivan jääkaapin. Kaasuhellan voisi hyvin korvata vanha puuhella - jos ei sisälle niin ulos kesäkeittiöön.

5 comments:

Anonymous said...

Jep, olen miettinyt sitä Toukolan aurinkopaneelia, että mikä sai sinut silloin hankkimaan sen? Silloin egologinen-ajattelu oli lapsenkengissä ,joten oliko siinä perimmäinen syy kumminkin taloudellinen? Jälkikäteen, oli syy mikä tahansa, niin ratkaisu oli oikea. Diesel on tällä hetkellä järkivin vaihtoehto, sillä hybridit eivät oleellisesti ole ympäristöystävällisempiä. Tekniikka tietenkin menee tässäkin nopeasti etiäpäin ja hinnat putoaa myös.

oki

Pappa's Blog said...

Kyllä ekologiasta tai pikemminkin energian säästöistä puhuttiin jo tuolloin 1997, sekä tietysti siitä, ettei aurinkosähkö enää alkuinvestoinnin jälkeen maksa mitään. Eniten ehkä vaikutti se, että aurinkojärjstelmän saatoin asentaa itse, siis ilman sähkömiestä, ja tämä itsetekeminen on ollut päämääräni Toukolassa koko ajan.
Myös sillä tavalla asia tuli ajankohtaiseksi kesällä 1997, että loukkasin saunan rakentamisessa vasemman käden sormeni sen verran pahasti, että hirsien veistäminen piti lopettaa 2-3 viikoksi. Kevyempää asennustyötä sen sijaan pystyin tekemään.
Kiitos kommentistasi
Faija

Anonymous said...

Tere heimopäällikkö, Oki ja muut palstalla pistäytyjät,

Juu, se aurinkopaneeli on loistojuttu siellä möksällä. Auringolla saataisiin aikaan mittavia säästöjä. Se on toista uusiutuvaa, eli tuulivoimaa, huomattavasti helpompi ratkaisu, varsinkin laajoissa mitoissa ja aurinkoisilla mestoilla, koska tuulivoima vaatii paitsi sijaintia myös hehtaareja.

Mutta mitäs sanotte maissiprintteristä, jonka HP toi markkinoille? Väri kuulemma ainakin menee överiksi. Tämän totesi yrityksen edustaja. Eikä ihme, koska se on kypsä maissi.

Mielenkiinnolla seuraan, kun täällä nousee ekotaloja, varsinkin julkkiksilla ja presidenttiehdokkailla (vaalit ensi vuonna 2008 - btw kannatan tässä vaiheessa Hillarya). Taloissa on paneelit sun muut energiatehokkaat laitteet, ja niissä on etupäässä käytetty kierrätettyjä materiaaleja, koska hittinä on nollata jäte. Isoja kahden millin ja tuhannen neliön (alk.) taloja kritisoidaan avoimesti nykyisin lehdistössä McMansioneiksi juuri niiden energiatehottomuuden ja materiaalikulutuksen vuoksi. Odottelen, että trendi siirtyy autoihin. Mannaa tekisi nähdä kunnon jenkki ajamassa heimopäällikönkin suosimalla diiselillä sinne postiluukulle tai aamukahvijonoon. Tai edes pienimmillä peleillä.

Mutta sitä ennen tsemppaillaan me kaikki taas omien ekologisten jalanjälkiemme kanssa.
Mukavaa viikonloppua!

Sussu

Pappa's Blog said...

Kiitos Sussu kun jatkat keskustelua.
Mutta eikö ole niin, että Kaliforniassa, varsinkin Hollywoodissa, hybridiautot ovat kova ja trendikäs juttu ja että niillä on tiettyjä etuoikeuksia liikenteessä. West Wing -sarjaa katsellessani muuan hybridi-autoilija totesi tuntevansa "moraalista ylemmyyttä" isoilla bensarohmuilla ajaviin nähden.
Siinä Okin suosittelemassa Ulkolinja-ohjelmassa taas tukholmalainen hybridi-autoilija sanoi, että hänen kotona olevat lapsensa olivat ylpeitä isänsä autovalinnasta.
Se mainitsemasi maissiprintteri ei oikein avautunut.
Faija

Anonymous said...

Eipä kestä kiittää.

Se maissiprintteri on siis biomuovinen koriltaan, ja sen pitäisi hajota luonnossa. Käykää kurkkaamassa: http://www.treehugger.com/files/2004/11/hps_corn_printe.php
http://thegreenguy.typepad.com/thegreenguy/2006/07/hps_corn_printe.html

Autojen vihertymisen lailla maissiprintteri on taas yksi osoitus siitä, miten suuresta bisness-mahdollisuudesta tässä ekoheräämisessä on kyse.