Monday, December 24, 2012

Madeiran talvea: osa III/IV eli Santa Maria

Christiano Ronaldon jälkeen toiseksi tunnetuin madeiralainen on Christoforo Colombo eli suomalaisittain Kolumbus, joka ensimmäisellä Amerikan-matkallaan poikkesi Madeiralla tankkaamassa. Hän oli syntyään italialainen mutta purjehti Espanjan lipun alla. Kolumbuksen laivastoon kuului kolme laivaa: lippualus Santa Maria sekä Pinta ja Nina. Laivojen purjeissa ollut risti on otettu madeiralaiseen perimään kuten lippuun ja vaakunaan.


Kovin olivat pieniä nämä Kolumbuksen laivat: Santa Maria oli 22 metriä pitkä, leveyttä 7 metriä ja syväystä 2 metriä. Vain kapteenilla oli oma hytti, muut nukkuivat kannella ja kannen alla. Jokaisessa laivassa oli noin 30 miehen miehistö. Ruokaa, vettä ja viinejä oli joka paikassa, kunnes matkan aikana hupenivat.


Ensi kertaa yhdeksän vuoden Madeiran uramme aikana teimme kolmen tunnin purjehduksen Santa Marialla, joka on yksi yhteen rakennettu replika ja kovasti aidon oloinen. Kuten kuvasta näet, Santa Maria ei ollut juuri isoa venettä kummempi. Myös sen ensimmäinen matka vuonna 1492 epäonnistui: tarkoitus oli mennä Intiaan, mutta eksyttiinkin Amerikkaan, jossa sen muistoksi edelleen ovat Länsi-Intian saaret - Kuuba, Jamaika, Haiti ja Puerto Rico.


Laivan miehistö kiipesi nostamaan ja laskemaan purjeita. Myös itse kapteeni hoiti osuutensa - epäilemättä näytöstyyliin.

Kolumbuksen ajan laivat olivat sellaisia, että ne pystyivät purjehtimaan vain myötätuulessa, joten matkanteko oli ilmojen  haltijan varassa. Vasta- ja sivutuuleen purjehdus on keksitty vasta myöhemmin.

Kapteeni paitsi ohjasi alusta myös kertoi laivasta ja Kolumbuksen purjehduksesta niin paljon kuin ymmärsimme kysyä.


Välillä hän luovutti ruorin myös meille turisteille.







 

Rottien ym. torjuntaan laivassa piti olla koira. Tämä on Kolumbuksen koira suoraan alenevassa polvessa.


Laivan keittiö ei ollut suuren suuri; tulipesä, pata ja muutama kattila. Huomaa myös laivakoiran köllöttely auringon paisteessa.



Kun pieni laiva oli herkkä vaurioitumaan valtameren myrskyissä, tarvittiin puuseppää. Kuvassa hänen työkalujaan.
 


Värikkäät ja eloisat papukaijat olivat merimiesten seuraneitejä.


Laivan ruumassa oli - ainakin tässä replikassa - ruokasali, jossa meille turisteille tarjottiin madeira-viiniä ja perinteistä makeaa kakkua. Luulen, että alkuperäisessä laivassa ei ruokasalia ollut vaan tila oli varattu elintarvikkeille ja juomille, joita pitkillä purjehduksilla tarvittiin isot määrät.



No comments: