Monday, December 17, 2012

Madeiran talvea: osa II/IV eli Futista

Madeiralaisten ehdoton suosikkiurheilu on jalkapallo. Niinpä sadan tuhannen asukkaan Funchal on saanut peräti kaksi joukkuetta Portugalin pääsarjaan, jossa pelaavat sellaiset eurooppalaisen jalkapallon huippujoukkueet kuin Benfica (Lissabon) ja Porto. Funchalin joukkueet keikkuvat siinä liigan keskivaiheilla.

Funchalin joukkueista suosikkini on Nacional, näin siksi, että se on maailman parhaan jalkapalloilijan (Messin ohella) Cristiano Ronaldon kasvattajaseura (1995-1997), josta miehemme ostettiin mantereelle jo 11-vuotiaana. Nacional on kasvattanut muitakin maailmanluokan pelimiehiä, kuten Pepen.

Kun Cristiano vierailee kotisaarellaan esimerkiksi tapaamassa vanhempiaan, kyseessä on suuri kansanjuhla, kun kaikki haluavat nähdä ihailemansa pelimiehen. Kerrotaan, ettei mikään silloin saarella toimi.

Cristianolla on Funchalissa, korkealla vuorten huipulla, oma nimikkostadioninsa, jossa kävimme Ilkan kanssa katsomassa liigapeliä Nacional - Estoril. Tapasimme pelipaikalla muitakin suomalaisia, kuten TPS:n kannattajia Turusta ja Piikkiöstä.


Nacionalin fanituotekaupassa oli näytillä noin miehenmittainen pokaali. Se on kopio siitä pokaalista, jonka Nacional sai voitettuaan Portugalin liigan. Näin komeaa pokaalia en ole ennen nähnyt.


Ja sitten se tärkein: Me voitimme! Eli peli päättyi 1-0.



No comments: