Tuesday, February 5, 2013

Heureka, huudahti Arkhimedes

Heimopäällikkö oli saanut neljän hengen lahjakortin Tiedekeskus Heurekaan Vantaan Tikkurilassa. Meistä vain Kusti oli aikaisemmin ollut luokkansa kanssa siellä, joten käynti oli elämys. Sitä se oli myös Kustille. Aikomamme kahden tunnin sijasta viihdyimme neljä tuntia.

Oikein sykähdytti huomata, että pitkäaikaisen tuttuni A.I. Virtasen Nobel-mitali vuodelta 1945 oli Heurekassa kunniapaikalla, Cafe Einsteinin rinnalla. Luulen, että kyseessä on jäljennös, sillä aito mitali on aitoa kultaa. Heurekan auditorio on myös nimetty ainoa tiedenobelistimme mukaan.


Nobelistin hengessä myös jatkoimme, sillä lapsilla ja lapsenmielisillä oli mahdollisuus osallistua opastettuun laboratoriotyöskentelyyn, jossa teimme kemiallisia kokeita siitä, miten eri alkuaineet reagoivat toisiinsa ja muihin ärsykkeisiin.


Sakke, joka harkitsee lääkärin uraa, oli erityisen innostunut ja otti harjoituksen vakavasti. Valkotakki istuu jo alakoulun tokaluokkalaiselle hyvin.


Myös havainnollisesti esille pantu luuranko kiinnosti. Sakkellahan on tekeillä oma luuurankonsa, joka kantaa nimeä Valtteri.


Kusti kokeili voimiaan vanhan Minin kanssa. Muutaman sadan kilon painoinen pikkuauto nousi kevyesti, kun nostotalja oli varustettu kuvan yläreunassa näkyvilla "apupyörillä".


Ikiliikkuja on aikojen alusta kiinnostanut keksijöitä. Kuvassa muuan sovellutus, joka näytti toimivan, vaikka teoriassa se on mahdotonta..


Heurekan vaikuttavin kokonaisuus oli näyttely, jossa osoitettiin, miten ilmaston lämpeneminen sulattaa nopeasti mannerjäätä. Kuvissa näkyvä vesi on sulanut isosta jääkimpaleesta muutamassa päivässä. Toisesta kuvasta (alla) näet, miten vesi uhkaa jo isoja kaupunkeja, jos muutosta ei saada aikaan.



Oheinen käyrä osoittaa, miten ilmaston lämpeneminen on kiihtynyt nopeaa vauhtia.


Heureka tarjosi vierailleen saappaat, jotta tutustuminen ko. näyttelyyn oli mahdollista.


Laitan vielä pienen yleiskuvan Heurekasta osoittamaan, kuinka hienosta paikasta on kysymys. Kannattaa käydä, ja oikein ajan kanssa. Vanhemmat, ainakin isovanhemmat, ovat yhtä innostuneita kuin lapsetkin.


Heureka on pakkasillan hämyssä näyttävä ja vähän arvoituksellinenkin kokonaisuus.


Ja vielä tiedoksi varmuuden vuoksi. Heureka on kreikkaa ja tarkoittaa: "Olen sen keksinyt". Huudahdus on laitettu Arkhimedeen suuhun, kun tämä sisilialainen nero noin 250 vuotta eKr. keksi täyteen kylpyammeeseen astuessaan ns. Arkhimedeen lain (Kappale nesteeseen upottettuna menettää painostaan yhtä paljon kuin sen syrjäyttämä nestemäärä painaa). Myös englantilaiselle matemaatikolle Sir Isaac Newtonille (1642-1727) Heureka-huudahdusta on tarjottu; hän kun omenapuun alla makoillessaan näki omenan putoavan ja keksi äkkiä painovoimalain.

No comments: