Wednesday, September 30, 2015

Kiehtova Lissabon, osa I/II: Löytöretkiä ja vallankumousta

Kuten HP äskettäin kertoi, teimme syyskuun puolivälissä Ritvan ja Ilkan kanssa matkan Lissaboniin. Viiden päivän matkasta kolme päivää oli ohjattua ohjelmaa, joten ehdimme nähdä ja kuulla varsin  paljon. Oppaina olivat matkan tuottaja Eija ja paikallinen Francisca, jonka eloisa esitys oli suorastaan  lumoavaa.


Ensi päivän kaupunkikierroksella pysähdyimme mm. Neilikkavallankumouksen muistomerkillä. Ko. vallankumouksessa 1974 sosialistijuntta otti vallan oikeistojuntalta. Nimensä vallankumous sai siitä, että vallankumoukselliset pitivät neilikkaa kiväärinsä piipussa. Tässä vaiheessa Portugalilla oli vielä pitkä matka demokratiaan.


Kiintoisaa nähtävää oli Atlantin rannalla, kuten nämä tornit, jotka symboloivat Portugalista vuosisatojen varrella lähteneitä löytöretkiä.



Yllä oleva torni oli rakennettu juuri siihen  kohtaan, josta Vasco da Gama ja kumppanit astuivat laivoihinsa. Seuraavassa kuvassa heidät on taltioitu marmoriin. Todettakoon vielä, että Vasco da Gama oli se purjehtia, joka 1400-luvun lopussa löysi meritien Intiaan ja nimitettiin siitä hyvästä Intian varakuninkaaksi.


Seuraavana oli vuorossa sotamuseo, jonka merkittävin anti portugalilaisille olivat kunniataulut, joihin oli kaiverrettu kaikkien niiden nimet, jotka olivat saaneet surmansa Portugalin siirtomaasodissa Etelä-Amerikassa ja Afrikassa ja uudemmissa YK:n rauhanturvatehtävissä.


Museossa oli jatkuva sotilasvartiointi, jota Ritva ja Ulla kävivät ihastelemassa.


Iltapäivällä kävimme maistelemassa  kuuluisia Belemin leivoksia, joiden salainen  resepti on peräisin viereisen luostarin munkeilta 1800-luvulta.


AIV-tutkija tapasi iltapäivällä myös hyvän ystävänsä. Portugali on tunnettu hyvistä juustoistaan.


Ensimmäinen päivämme päättyi illalliseen Fado-ravintolassa, jossa jälleen kerran meille esiintyivät Portugalin parhaat Fado-laulajat. Aikaisemmin olimme tavanneet heitä Madeiralla.



No comments: