Saturday, October 3, 2015

Muita alkusyksyn merkkejä

Viime sunnuntaina kävimme lastenlasten kanssa pizzalla, mikä on yksi heimomme alkusyksyn traditioista. Tällä kertaa valitsimme ravintolaksi Uudessa ylioppilastalossa olevan Virgin Oilin, joka on yksi kaupungin klassikoita: tyylikäs vanhahtava sisustus, erinomainen palvelu sekä maittavat ruoat. Uusi ylioppilastalo valmistui 1910, ja sen suunnittelivat arkkitehdit Armas Lindgren ja Wivi Lönn. Talon alkuperäinen nimi on Osakuntatalo ja sen pääkäyttäjiä ovat olleet yliopiston osakunnat. Rakennuksessa toimii edelleen viisi Helsingin yliopiston viidestätoista osakunnasta:


Tapaamisen päätarkoitus oli vaihtaa kuulumiset; meitä isovanhempia kiinnosti erityisesti se, miten koulunkäynti oli lähtenyt alkuun. Kaikki olivat tyytyväisiä ja motivoituneita. Lukion toisluokkalainen Kusti kertoi syksyn ensimmäisistä historiankokeistaan, jossa aiheina olivat I ja II maailmansota sekä ns. Kylmä sota. Kiintoisaa tässä oli varsinkin se, että nykyisin nuo kolme sotaa käsitellään peräjälkeen, yhtenä jatkumona, jossa uudet sodat syntyivät edellisen perinnölle. I maailmansodalla (1914-18) tosin ei ole näin selvää syy ja seuraus -suhdetta, vaan sota syttyi lähinnä siksi, että kaikki Euroopan suurvallat sitä melkeinpä halusivat kun uskoivat sodan jäävän lyhyeksi ja palkintojen olevan helppoja. Maailmansota siitä tuli sen jälkeen kun Yhdysvallat liittyi Saksan vastaiseen rintamaan 1917.


Kotimatkallaan HP piipahti Sea Horsen terassilla, joka on ihan Jääkärinkadun kulmilla. Siellä terassinhoitaja Eeva tarjoili trikkejä ale-hintaan.


Illassa esiintyi myös paikallisia musikantteja. Myös Andy piipahti paikalla, mikä ennakoi sitä, että hänelläkin oli tarkoitus esiintyä kuten vuotta aikaisemmin. HP ei kuitenkaan jäänyt odottamaan, kun ilta oli perin juurin kolea.


Terassin anniskelu hoituu vanhasta ns. lippakioskista, joita rakennettiin eri puolille Helsinkiä vuoden 1952 olympialaisia varten, ja joita edelleen on käytössä. Eeva tosin valitteli, että kaupunki nostaa ensi vuonna vuokrahintoja sen verran paljon, että Sea Horse saattaa luopua terassistaan. Sääli, sillä kyseessä on ainoa terassi, jossa HP (74) tapaa silloin tällöin istuskella ja rupatella Ullanlinnan tuttujen kanssa.

No comments: