Tuesday, October 27, 2015

AIV-kiertue Tampereen Messukeskuksessa

HP:n AIV-kiertue vei lokakuun puolivälin paikkeilla Tampereen Messukeskukseen, jossa oli kolmepäiväinen KoneAgria-näyttely maatalousyrittäjille. Esillä oli valtava määrä toinen toistaan komeampia koneita, joista laitan näytille yhden, amerikkalaisen Glaas-traktorin, jonka hinta pyörinee siinä puolen miljoonan euron paikkeilla.

Varsinaisesti menin messuilla pidettyyn AIV Nobel -juhlaseminaariin kertomaan Virtasesta ja hänen merkityksestään Suomen maataloudelle.



Puitteet Tampereen Messukeskuksessa, jota alkaa jo ikä painaa, olivat ihan juhlalliset. Seminaarin järjesti amerikkalaisomisteinen Eastman Chemicals, jolle Kemira pari vuotta sitten myi AIV-tuotteiden valmistuksen ja markkinat.


Artturi itsekin oli paikalla. Kuvissa näkyvät lavasteet oli tuotu paikalle Meijerimuseosta, joka on rakennettu vanhaan jugend-tyyliseen Nummen osuusmeijeriin. Nyttemmin museon kotikunta on Nummi-Pusula.


Alla olevassa kuvassa näkyy Virtasen 1945 saaman kemian Nobel-palkinnon kunniakirja, oikeammin sen kopio. Itse kultaisen mitalin kopiota järjestäjät eivät onnistuneet saamaan,

Tarjolla oli myös kahvia ja maukkaita AIV-leivoksia sekä kuplivaa, joka oli sekoitettu Valion maitotuotteista.


Meille esitelmöitsijöille, joita oli kolme, ojennettiin seminaarin lopuksi komeat  H. Roselli -piilukirveet. HP tuskin ottaa sitä arkikäyttöön, mihin se laatunsa puolesta hyvin sopisi, vaan laittaa sen uuden aitan seinälle, oven suuhun joko ulkopuolelle tai sisätiloihin. Miten siinä tarkkaan ottaen tulee käymään, siitä kerron ensi kesänä.

No comments: