Saturday, October 10, 2015

Sunnuntaiajelulla vanhoissa maisemissa

Pari viikkoa sitten ulkoilutimme Citroenia, kun edessä oli sen siirtäminen talvilepoon. Kohteiksi valitsimme vanhat kotikuntamme Turun ja Paimion. Halusimme kukittaa vanhempiemme haudat ja muutenkin tervehtiä heitä.


 
Paimiossa katsastimme myös vanhan vihkikirkkomme (15.7.1967), joka on komea keskiaikainen kivikirkko. Vihkimisen suoritti HP:n setä ja kummisetä, rovasti Otto Perko, joka tuolloin oli pappina Etelä-Pohjanmaalla.




Paimiossa katsastimme myös paikan, jossa Ullan kotitalo sijaitsi 60-luvulla, jolloin HP kävi tavan takaa kosioreissuillaan. Talo oli iso, pitkämomainen, siinä oli 7 huonetta, ja sotien jälkeen siihen oli sijoitettu Johanneksen kunnan kunnanvirasto, joka palveli kotinsa jättämään joutuneita evakkoja. Talo oli Ullan isän työsuhdeasunto, joka sitten purettiin kun Paimion saha lopetti toimintansa. Ulla paikallisti oman huoneensa sijainnin oikealla olevan omanapuun avulla. Puu on hänen isänsä istuttama.


Turussa kiertelimme niitä kulmia, joissa asuimme vuosina 1968-1980. Seuraava kuva on Uittamon kaupunginosasta (Rykmentintie 64), jossa meillä oli ensimmäinen oma asunto, kolmio, talon neljännessä kerroksessa.

 
Sieltä muutimme isompaan asuntoon muutaman sadan metrin päähän Kannuskadulle, talon ylimpään kerrokseen. Sieltä matkamme jatkui 1980 Keski-Suomeen, mutta se onkin jo toinen tarina.
 

Seuraavaksi katsastimme  Turun Normaalilyseon, jossa HP kirjoitti ylioppilaaksi 1960.


Lounaalla kävimme ravintola Pippurimyllyssä, joka oli myös HP:n isän ja anopin suosikkipaikkoja. Erityisesti ravintolan voissa paistetut silakat ja muusi ovat yhtä herkullisia kuin 1970-luvulla.


Sopivasti Pippurimyllyn vierestä löytyi ns. Kaarretalo, jossa Susannalla oli mukava alkovilla varustettu iso yksiö.  Opintojensa päättyessä Susanna myi asuntonsa, kun perheasunnon osto Helsingistä tuli ajankohtaiseksi.


Lopuksi piipahdimme Mälikkälässä, jonne HP:n vanhemmat rakensivat rivitalon 1970. Myös HP teki pitkän kesän erilaisia rakennustöitä. Urakoitsija oli tehnyt isot työt kivijalasta ulkokattoon, mutta kaiken sisärakentamisen HP teki yhdessä isänsä kanssa. Koko kesä ja alun syksyä siinä meni, kun väitöskirjaakin piti laittaa alkuun.



Kuvassa näkyvä rouva, jonka perheelle HP ja sisarensa myivät perimänsä talon, suostui kuvattavaksi. Hän kertoi, että hyvin olivat viihtyneet yli kaksikymmentä vuotta. Talo on vankka, vain putkiremontin olivat tehneet, ja vähän pintoja maalanneet.




No comments: