Tuesday, February 16, 2016

Vietnamin sodasta 50 vuotta

HP muistaa nuoruudestaan pitkän ja monipolvisen Vietnamin sodan (1964-1975), jossa Yhdysvallat epäonnistui yrittäessään padota kommunismia Indokiinassa. Sodan voittajaksi nousi kommunistinen rintama, kansallismielinen Vietkong ja Pohjois-Korea, tappiolle jäivät Yhdysvallat ja Etelä-Korea. Sodalle oli tyypillistä se, ettei Yhdysvallat oikein voinut tosissaan sotia - poikkeuksena Pohjois-Vietnamin raskaat pommitukset - koska se pelkäsi sodan laajenevan niin, että Pohjois-Koreaa tukeneet Kiina ja Neuvostoliitto olisivat aktivoituneet ja silloin kolmas maailmansota olisi ollut lähellä.


Suomen Sotahistoriallinen Seura, joka on niitä aktiivisimpia tieteellisiä seuroja, järjesti äskettäin Tieteiden talossa seminaarin Vietnamin sodasta: neljä tasokasta esitelmää ja vilkas päättökeskustelu. Oheisia kuvia tarkkaan lukien löydät lisätietoa sodasta.


HP:n mielestä seminaarin parasta antia oli Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon professorin, eversti Pasi Kesselin esitelmä, jossa hän sijoitti Vietnamin sodan laajoihin kansainvälisiin ja kansallisiin yhteyksiinsä. Pasilla on tähän kompetenssia, sillä hän on tehnyt väitöskirjansa Yhdysvalloissa nimenomaan Vietnamin sodasta.






Sotahistoriallinen seura järjesti seminaarin siksi, että seuran tämänvuotisen pitkän ulkomaanmatkan kohteena on juuri Vietnam ja se, miten sodan jäljet edelleen maassa näkyvät. Sotahistoriallisia kohteita on maassa kosolti. Matkalle lähtee kaikkiaan 37 seuran jäsentä. Tieteiden talossa kuulijoita oli pari sataa kiinnostunutta. Myös HP harkitsi pitkään matkalle lähtöä. Nyt, seminaarin jälkeen, kaduttaa, ettei saanut aikaiseksi.


No comments: