Friday, May 27, 2016

Mikä ihmeen Ropax-risteily?

HP:n syntymäpäivien aattotunnelmissa teimme Ritvan ja Ilkan kanssa kuuden päivän risteilyn Saksaan - kohteina Schwerin, Berliini ja Wismar. Ensin menimme Finnlinesin laivalla Travemündeen ja sitten bussilla mainittuihin kohteisiin. Kun HP laittaa myöhemmin eri jutun Berliinistä, katsotaan nyt matkan muuta tarjontaa.
Laivan lähtiessä iloisten rouvien ilmeet olivat jännittyneen odottavaiset.


Suurelta screeniltä oli mahdollista seurata laivan kulkua. Reitti saattoi eri kertoina vaihdella, jos kapteeni niin päätti, tuulten, virtausten ym. johdosta. Meillä oli opastettu käynti myös komentosillalla, jossa kapteeni perehdytti meitä merenkäynnin alkeisiin.


Seuraavan kuvan HP otti auringonlaskun aikaan. Kapteeni tosin vei osan kuvaajan ilosta toteamalla, että tuollaisiahan ne iltanäkymät tuppaavat olemaan.


Risteilyn meriohjelmaan kuului myös viininmaistelu, jossa perehdyttiin neljään saksalaisviiniin. Mitä siitä jäi mieleen: hyviä olivat, oli kaksi punaista ja kaksi valkoista.



Meripäivänä asiantuntijamme ja oppaamme Ira Multaharju piti tehokkaan luennon Saksasta ja kolmesta kohteestamme. Häntä kuuntelimme hartaan kiitollisina.




Ensimmäinen yöpyminen Saksassa oli Schwerinissä ja pääkohteena Schwerinin linna, joka oli Mecklenburgin suurherttuan palatsi. Tästä kannattaa mainita se, että suurherttuan nuorempi veli, Mecklenburgin herttua Adolf Friedrich oli 1917-1918 monien johtavien suomalaisten ykkösehdokas Suomen kuninkaaksi, mutta lopulta katsottiin parhaaksi valita herttuan sijasta prinssi, Hessenin Friedrich Karl. Eivät nämä mecklenburgilaisetkaan mitään turhaa sukua olleet, sillä 1400-luvulla yksi heistä oli peräti Ruotsin kuningas. Avioliiton sitein suku oli sidoksissa melkein kaikkiin Euroopan hallitsijahuoneisiin.
Linna ja alla oleva ooppera osoittavat vankkaa aristokraattista vaurautta ja tyyliä, vaikka Schwerin-Mecklenburg ei mikään iso osavaltio ollutkaan.



Bussimme mainio kuljettaja piti juomabaaria, ja linnassa käyntimme aikana hän oli valmistanut meille maukkaat hodarit (vaikka saksalaiset eivät tätä nimeä hyväksykään).

Wismarissa emme oleilleet muuta kun pysähtymällä paluumatkalla illalliselle hienoon 1400-luvulta peräisin olevaan Brauhausiin (am Lohberg zu Wismar), joka esitteessään kertoo olevansa Historisches Gasthaus, Brauerei und Brennerei. Iltavalaistuksessa vallan vaikuttava kokonaisuus.


Merimatkoilla ateriat ovat ykkösasia. Kuva on paluumatkan iloisista tunnelmista. Muutakin mukavaa oli tarjolla, kuten se, että HP:n lähellä olevaa syntymäpäivää muistettiin, kun Ira luovutti Kristina Crisesin puolesta ruusun ja Ritva ja Ilkka kauniin suklaarasian.



Niin, ja vielä se Ropax-ristely? Se on matkailuslangia, jossa ro tarkoittaa sitä, että laivan lisäksi liikutaan pyörillä. Pax taas tarkoittaa matkailubisneksessä asiakasta. Alunperinhän sana on latinaa ja tarkoittaa rauhaa.

No comments: