Wednesday, December 14, 2016

Kissa portilla pylvään päässä

Pitkästä aikaa osallistuimme Madeiralla opastettuun levada-retkeen. Tällä levadalla oli pituutta yli 60 kilometriä, mutta meidän jo varsin varttunutta ryhmäämme kävelytettiin vain viitisen kilometriä. Retki päättyi orkideatilalle, jossa nautimme kakkukahvit. Kyse oli siis puolipäiväretkestä.
Mutta aloitetaan maisemista, jotka olivat upeat niin kuin ne Madeiralla tuppaavat olemaan, myös ylhäällä vuorilla.



Seuraavassa kuvassa näet tyypillisen, helppokulkuisen levadan. Sitä on mukava turistin kulkea. Myös paikalliset viinin- ja banaaninviljelijät käyttävät levadaa kulkureitteinään ja sieltä he saavat myös kasteluvetensä. Vesi tulee ylhäältä vuorilta, jossa sataa päivittäin.



Aikanaan journalistina HP oppi sen, että jos jutussa on joko kissa tai koira, juttu varmuudella huomataan ja yleensä myös luetaan. Tämä kissa oli rutinoituneen tyyni esiintyjä, päästi HP:n, jolla oli kamerassa lyhyt putki, kymmenen sentin päähän. Koira sen sijaan viihtyi turvallisesti rauta-aidan takana.



Retkemme pääkohde oli Quinta de Boa Vista. Quinta tarkoittaa herraskaista maalaiskartanoa, jossa oli soveliasta viljellä herraskaisia kasveja kuten orkideoita. Tämän kartanon isäntä oli saanut teoreettisen oppinsa Oxfordin yliopistossa.


HP laittaa malliksi tilan orkideoista muutaman.





 Vielä kuva pienen viinitilan vanhasta emännästä, jonka tehtävänä on pitää paikat siistinä.


Viimeinen kuva kertoo, kuinka ilmavasti ja aurinkoa ottavasti viinipensaat on vuoren rinteille istutettu. Eikä paikallisissa tuotteissa ollut moittimista, ei totta tosiaan. Välillä kun viinipensaat talvehtivat, maata hyödynnetään mm. perunaa viljelemällä.
HP toi kotiin juomia jouluksi: madeira-viiniä ja Macieira-brändiä kahvin kanssa. Molemmat ovat näiden rypäleiden huippujalosteita.


2 comments:

Unknown said...

Hei Touko,

taidatte melkein asua Madeiralla? Onko siellä joulun tienoilla mukavaa? Ja joko seutu on toipunut tämän vuoden suurmetsäpaloista? Olen ajatellut itsekin joulua viettää joskus levadalla :)

Yritin lähettää sinulle joulukortin sähköpostilla, mutta herjaa että osoite on virheellinen, onkohan se muuttunut. Ihanaa joulun aikaa ja kaikkea hyvää tulevaan vuoteen 2017 joka tapauksessa! terveisin Pia Valiosta

Pappa's Blog said...

Pia
Kiitos viestistäsi ja hyvää vuotta 2017. Laitan lähipäivinä Sinulle sähköpostia koskien Historiapäiviä Lahdessa helmikuun alussa.
Terveisin HP (Touk)