Friday, February 24, 2017

Tiesitkö nämä - jos et, poikkea Heurekassa

Vierailimme Jaakon ja Saken kanssa Tiedekeskus Heurekassa, jossa on todella koukuttava kansainvälinen näyttely Animal inside out. Siinä esitellään kymmeniä aitoja eläimiä, joista on kuorittu nahka, joten pääsemme näkemään, mitä kaikkea ihon alta löytyy. Se ensimmäinen tietokilpailu kysymys: Paljonko ihmisessä on verisuonia yhteensä. Vastaus: 96 500 kilometriä, siis enemmän kuin kaksi kertaa maapallon ympäri. Huh, kukapa olisi uskonut.


Lasten kehityksessä leikkiminen on elämän tutkimista ja oppimista, sanoi Albert Einstein. Muutettavat muuttaen sopii myös vanhemmille.


Esillä olleista elämistä HP näyttää muutaman sieltä tutuimmasta päästä. Karhu on mahtava eläin, pitkä selkä ja lyhyet jalat, kuitenkin pystyy juoksemaan 55 kilometriä tunnissa, ei tosin pitkään.


Gorilla on yhtä massiivinen, muistuttaa ihmistä enemmän kuin karhu.


HP:n suosikki on alkuhärästä kesytetty lehmä, loputon ja nöyrä maidontuottaja.


Lehmän ruoansulatus on suorastaan nerokas. Rehusta se tuottaa vuorokaudessa kymmeniä litroja maitoa, joka nobelisti Virtasen mukaan on paras kaikista ravintoaineista. Alakuvassa lehmän vatsalaukku avattuna.


Mahtavimpia eläimiä maapallolla on elefantti eli norsu. Sen verisuonet ovat kuin paksuja vesijohtoputkia.



Heurekan hyviin puoliin kuuluu myös Cafe Einstein, jossa voi täydentää ravintovarastojaan. Pojat ottivat hampurilaiset, isovanhemmat vierailivat buffet-pöydässä.


Kolmen tunnin vierailumme lopuksi testasimme potkutaitojamme. Jaakko (Espoo Blues) sai futispallolle 73 kilometrin lähtönopeuden...


... Sakke (HJK) 69 km/t, mutta hän potkaisi sukkasillaan, eikä tossut jalassa kuten me muut.


HP (viimeksi Korpilahden Martti) oli ihan tyytyväinen, hän oli yli 75 v. sarjan paras tuloksella 55 km/t.


Vielä pari kuvaa siitä, että ihminen elää kuten muutkin luontokappaleet:



Niin, se toinen kysymys: Paljonko päästäisen sydän luo minuutissa? Vastaus: 1000 kertaa. Jos et tätäkään tiennyt, paras mennä opinto- ja elämysmatkalle Heurekaan. Se on Tikkurilassa, asemalta noin 500 metriä.

No comments: