Sunday, February 12, 2017

Vihdoinkin löytyi uskallusta

Helsingin Sanomissa oli tänään (12.2.) hyvä analyysi siitä, miksi Haavisto-ilmiö ei enää toistu, kun sen parhaat ainekset eivät enää ole relevantteja. Tärkein syy on se, että suomalaiset ovat kovasti tykänneet siitä tyylikkäästä tavasta, jolla Sauli Niinistö on yhdessä vaimonsa Jenni Haukion kanssa presidentti-instituutiota hoitanut.

Toimittaja Teija Sutinen sanoi nyt suoraan, että vaalissa ei valita pelkästään presidenttiä vaan "koko paketti puolisoineen ja perheineen. Äänestäjän pitää pystyä kuvittelemaan ehdokkaansa edustamassa Suomea ulkomailla ja kättelemässä veteraaneja itsenäisyyspäivän vastaanotolla." 

Vuoden 2012 vaalissa tätä ei tohdittu mediassa sanoa, eikä julkisesti muutenkaan. Kun Paavo Väyrynen tv-mainoksessaan siihen viittasi toteamalla, että täytyyhän talossa isännän lisäksi olla myös emäntä, tätä paheksuttiin sen verran, että mainos ei ruudussa kauan elänyt. Väyrynen itse pärjäsi vaalin ensimmäisellä kierroksella hyvin, jäi Haavistosta vain runsaan prosentin. Nyt Haavisto korjaa mainittua puutettaan - siis presidentin tehtävään - puhumalla systemaattisesti perheestään, jolla hän tarkoittaa julkista parisuhdettaan Antonio Floresiin.

Viime vaalin jälkeen HP jäi ihmettelemään, mitä koulun historianopetuksessa on presidentti-instituution tehtävistä oikein kerrottu, kun yllättävän moni uskoi olevansa äärimmäisen liberaali ja katsovan, että Suomen presidentin tehtävissä on ensisijaisena maailmoja syleilevä idealismi.

No comments: