Friday, December 16, 2022

Historian ystävät Haikon kartanossa

Haikon kartano Porvoossa on lajissaan legenda. Siellä vain tulee käytyä turhan harvoin. Haikolla on komea joskin verinen historia: Venäläiset polttivat kartanon kolmesti, mm. Isovihan aikana 1700-luvulla. Vuonna 1917 Romanov-suvun suuriruhtinas Kirill Vladimirovitš pakeni perheineen Venäjän vallankumousta Haikkoon. Samana vuonna syntyi poika, Vladimir Kirilovitš Romanov, josta tuli myöhemmin ympäri maailmaa hajaantuneen Romanov-suvun päämies. Haikko on siis kerrassaan erinomainen miljöö historia-aiheiselle tapaamiselle, siitä tuli joulun aluksemme huipputapaus yhdessä ystäviemme Ritvan ja Ilkan kanssa. Ohjelmassa oli hyviä luentoja, musiikkia ja kartanon monenlaisia herkkuja. Matka oli myyty loppuun, paikalla oli 150 Isänmaan ja historian ystävää, kuten tohtori Lasse Lehtinen meitä avajaispuheessaan tervehti.
Tulopäivän ohjelma oli seuraava: Alkuun dosentti Teemu Keskisarja tarkasteli kriittisesti ja jopa provokatiivisesti kulttuurihistoriamme myyttejä. Toisen luennon aiheena oli Jälleenrakennuksen jäljillä, jonka puheosuuksista vastasivat Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi ja esitystä täydensi lauluillaan oopperalaulaja Hannu Lehtonen. Kerrassaan mainioita esityksiä.
Ensimmäisen päivän päätteeksi oli kartanon pääravintolassa kolmen ruokalajin jouluillallinen, joka luonnollisesti tarjoiltiin pöytiin. Olipa siinä ison juhlan tuntua upeassa ympäristössä.
Päätöspäivänä kartanoaamiaisen jälkeen oli Lassen hieno luento aiheesta Hatut ja myssyt eilen ja tänään. Siinä Lasse tarkasteli poliittisen historiamme pitkää kaarta. Ohjelman päätteeksi aiheena oli kauneimmat joululaulumme. Seppo soitti pianoa ja Hannu lauloi. Muutaman laulun saimme laulaa yhdessä koko sali. Oli rento ja rauhaisa päätös hyvälle ohjelmalle. Ritvalle ja Ilkalle kiitos mukavasta seurasta ja erikseen siitä, että saimme tasaisen kyydin Haikkoon ja takaisin.

No comments: