Tuesday, December 20, 2022

Risto Ryti oli kylmästi laskeva mies

Joulun odotukseen mahtui vielä yksi kirja-aiheinen tapaaminen: Risto Ryti -seura järjesti Suomen Pankin Rahamuseossa tilaisuuden, jossa tarkasteltiin tuoretta Ryti-elämäkertaa Kylmästi laskeva mies - talousvaikuttaja Risto Rytin elämä. Kirjan ovat kirjoittaneet kokeneet talous- ja pankkihistorian tutkijat Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen. Heistä Kuusterä menehtyi kirjan painovaiheen aikana. Tarkoitus oli, että pääjohtaja Olli Rehn olisi tarkastellut edeltäjäänsä, mutta hän oli estynyt sairautensa takia. Rahamuseon myymälässä oli tarjolla myös Rehnin tuore teos Onnellisten tasavalta, jonka HP nostaa kuvaan Ryti-kirjan rinnalle.
Risto Ryti jäi historiaan ennen muuta jatkosodan aikaisena presidenttinä, joka Neuvostoliiton vaatimuksesta tuomittiin muutaman muun ohessa sotaan syyllisenä vankilaan. Tämä on vahvasti leimannut Rytin jälkikuvaa. Silloin on tupannut unohtumaan se, että hän oli Suomen johtava talousvaikuttaja, paljon muutakin kuin Suomen Pankin pääjohtaja. Olli Rehnin teoksesta HP toteaa sen, että tekstistä, jossa tarkastellaan Suomen yhteskunnallista kehitystä pitkältä ajalta, näkyy että kirjoittaja on Oxfordissa väitellyt akateemikko. Kirja on tiukkaa ja sujuvaa analyysia, ei mikään vaalikirja.
Edellä olevat kaksi kuvaa osoittavat, että Ryti-tilaisuudessa oli paikalla salin täydeltä väkeä kuulemassa, kun kirjoittajat kertoivat teoksestaan. Ja lopuksi: Suomen Pankin Rahamuseo on paikka, jossa kannattaa käydä. Siellä on myös viehättävä pikku kahvila, eikä museokorttia kysellä.

No comments: