Saturday, January 28, 2023
Mahdatko tietää, kuka oli Lauri Reitz?
No, päättyneellä viikolla selvisi, että Reitz (1893-1959) oli rakennusmestari, grynderi sekä taide- ja antiikkiesineiden keräilijä. Hänen isänsä oli kirjuri rautateilla ja äitinsä ompelija, alkuun elivät Kuopiossa ja lopulta Helsingissä, missä Lauri kävi viisi luokkaa normaalilyseota.Hän valmistui rakennusmestariksi 1914, oli ensin Helsingin kaupungin rakennusmestarina ja sitten Kulosaaren huvilayhdyskunnan rakennusmestarina. Reitz ryhtyi rakennusurakoitsijaksi vuonna 1921. Hän rakennutti 1927–1952 parikymmentä asuinkerrostaloa, useimmat Töölöön, sekä elokuvateattereita, kahviloita ja huviloita.
Nopeasti kasvavassa Helsingissä grynderi väkisinkin rikastui, ja 1930-luvulla Reitz sijoitti varojaan taide- ja antiikkiesineisiin. Hän keräsi maalauksia, antiikkihopeaa, posliiniesineitä, vanhoja aseita, soittimia, kelloja, kirjoja ja antiikkihuonekaluja. Reitz rakennutti 1938 Eteläinen Hesperiankatu 22:teen Jalmari Peltosen suunnitteleman funkiskerrostalon jonka hän itse omisti. Hänen taidekokoelmansa sijoitettiin taloon. Talossa toimi leffateatteri Kino Ritz, joka sai nimensä Reitzin mukaan. Yksi talon nähtävyyksistä on taiteilijaravintola Elite, joka on pitkään keikkunut Suomen parhaiden ravintoloiden listalla.
Reitzin leski Maria Reitz perusti 1971 testamentillaan Lauri ja Lasse Reitzin säätiön, joka ylläpitää 1972 avattua taidemuseota Reitzin perheen entisessä kodissa Apollonkadulla sekä kartuttaa Reitzin kokoelmia säätiön tuotoilla. Usein on käynyt niin, että kun Ateneumin rahat eivät ole riittäneet, säätiö on ostanut taulut. Museoon on vapaa pääsy ja kaksi kertaa viikossa siellä on opastettu kierros. Me tutustuimme Reitzin museoon yhdessä Ritvan ja Ilkan kanssa.
Museokierroksen jälkeen oli luontevaa siirtyä päivälliselle edellä mainittuun Eliteen, jossa naiset ottivat pääruoakseen maksaa ja miehet paikan klassikon eli Tauno Palon kermaisen sipulipihvin. Siinä sivussa ihastelimme naapuripöytään tilattuja liekitettyjä pihvejä. Päätimme, että ne tulemme nauttimaan toisella kertaa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment