Friday, October 12, 2007

Rauhanpalkinto oikealle miehelle

Silläkin riskillä, että minut leimattaisiin epäisänmaalliseksi, pidän päätöstä myöntää rauhanpalkinto Al Gorelle loistavana. Goren työ ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on ollut suuriarvoista ja myös menestyksellistä: asenteet ovat kovaa vauhtia muuttumassa kaikkialla, jopa Yhdysvalloissa.

YLE:n Aamu-tv:ssä sekä autokaupan että yritysten edustajat kertoivat, että asennemuutosten vauhti kohti vähäpäästöisempiä autoja on ollut viime kuukausina suorastaan hurja. Tässä Al Goren - hänen kirjojensa ja filminsä - merkitys on ollut keskeinen.

Kaikki kunnia Martti Ahtisaarelle, mutta Al Goren globaaliin merkitykseen verrattuna Ahtisaari on ollut paikallistason toimija, enemmänkin rauhantyön teknikko kuin merkittävien avausten esittäjä ja toteuttaja.

1 comment:

Anonymous said...

Heimopäällikkö puhuu asiaa.

Aivan loistavaa, että Gore sai Nobelin. Arvonanto pistää väkisinkin globaalia ympäristöagendaa taas enempi parrasvaloihin. Tietysti raati otti tämän myös huomioon, ja toimi siis kiitettävän strategisesti. Kansainvälisen politiikan näkökulmasta Goren palkinto on myös mahtavaa jatkoa viime vuoden Graamen pankille mikrorahoituksesta myönnetylle palkinnolle. Siinä historiallista oli se, että pankki saa rauhanpalkinnon.

Pressaehdokkuus onkin se kinkkisempi yhtälö. Toivoisin Goren presidentiksi, ilman muuta. Näin saataisiin nykyisen hallinnon laiminlyönteihin tuntuvaa ryhtiliikettä. Vai kuinka kauan 5% maailman väestöstä voi tuottaa neljänneksen kaikista päästöistä? Seuraavan presidentin on puututtava mm tähän faktaan.Mutta pressaksi pääsy saattaisi saada Goren ilmastomission näyttämään poliittiselta keppihevoselta, joka puolestaan saattaisi vähentää kansainvälisen ympäristöliikkeen uskottavuutta. Mene ja tiedä. Aina riittää jupisijoita Nobelistin ympärillä.

Pääasia olisi kuitenkin saada ekologinen tasapaino tavalla tai toisella järjestykseen ennen kuin se on liian kallista tai/myöhäistä. Kuten monesti sanotaan, me emme omista luontoa vaan lainaamme sitä meidän lapsiltamme.

Kommentoikaa. Ja skoolataan kuplivaa Goren nobelille!
Sussu

Ps. Uusin Time-lehden ilmastonmuutos -liite kannattaa myös hankkia.