Tuesday, October 16, 2007

Sotahistorialliseen Aikakauskirjaan


Männäviikolla, kuten savolainen sanoisi, minut valittiin Sotahistoriallisen Aikauskirjan päätoimittajaksi. Suomen Sotahistoriallisen Seuran ja Sotamuseon julkaisema teos ilmestyy kerran vuodessa, on noin 300-sivuinen ja sisältää kymmenkunta sotien historiaan liittyvää artikkelia.

Mukaan minut houkutteli lankoveljeni Pentti Airio, joka on yo. seuran varapuheenjohtaja ja ilmeisesti tuleva puheenjohtaja. Penahan on reservissä oleva prikaatikenraali, joka perjantaina 26. lokakuuta klo 13- väittelee sotatieteen tohtoriksi aiheenaan kenraali Yrjö Keinosen lyhyeksi jäänyt puolustusvoimain komentajankausi. Pena on myös ensimmäinen suomalainen kenraali, joka väittelee.

Väitös on Santahaminassa Maanpuolustuskorkeakoulun pääauditoriossa ja väitöskahvit munkkeineen - luonnollisesti - sotilaskodissa. Vastaväittäjänä on vanha ystäväni dosentti Ari Uino, Kekkostutkija. Tulkaahan seuraamaan väitöstä, on taatusti kiintoisa.

Mukaan Sotahistoriallisen Seuran toimintaan lähdin kolmesta syystä:
1. Kun kerran kysyttiin (mikä ei ole kovin hyvä syy)
2. Sodissa minua on jo väitöskirjastani saakka (1971) kiinnostanut henkinen taistelu, ja nykyisin myös sosiaaliset ja ympäristövaikutukset.
3. Kun olemme muuttamassa Helsinkiin, eläkeläisen on hyvä rakentaa erilaisia sosiaalisia verkkoja, jotka lääkärien mukaan ovat hyödyllisiä oman hyvinvoinnin ja terveyden kannalta. Muuten piiri, jossa pyörit, voi jäädä suppeaksi.

4 comments:

Anonymous said...

Onneksi olkoon heimopäällikkö uudesta postista.

Jos suunnitelmamme etenevät, toivottavasti pääsemme pian nimittämään sinut myös Director of First Impressions - tehtävään. Täälläpäin odottelemme jo kovasti.

Penalle myös huikeat onnittelumme hienosta urakasta. Olemme hengessä mukana, vaikka emme pääsekään paikalle. Juhlitaan kirjaa sitten kesällä.

Kaikille hyvää tiistaita!
Sussu

Pappa's Blog said...

Kiitos Sussu. Kerro, mitä tuo hieno titteli Director of First Impressions tarkoittaa.
Faija

Anonymous said...

Tapasin Adeccon entisen puheenjohtajan Steve Harrisonin, joka on kirjoittanut Manager's Book of Decencies. How Small Gestures Build Great Companies -kirjan. Vapaalla suomella siis johtajan käsikirja kunnollisuudesta ja soveliaisuudesta ja siitä, miten pienistä huomaavaisista eleistä syntyy mahtava yritys.

Harrisonin mukaan firmojen menestymiselle tärkeintä on ihmisten vastaanotto auloissa ja käytävillä, sillä niissä vastaanottoihmiset ovat henkilöitä, jotka tapaavat firman menestyksen kannalta tärkeimmät ihmiset. Eli auloissa on director of first impressions - väkeä, joilla on merkittävä vaikutus siihen, kuka kiinnostuu yrityksestä, päättää aloittaa yhteistyön, tai tekee investointeja. Aula-väki siis antaa sen kriittisen ensi vaikutelman.

Harrisonin mukaan juuri nämä ihmiset ovat tärkeimpiä kuin muut työntekijät - jopa johto - ja hän neuvoo, että aula- ja puhelinväki olisi aina varustettu väsymättömän ystävällisillä ja miellyttävillä henkilöillä. Samoin aulat ja muut sisääntuloalueet tulee olla viihtyisiä, ja sieltä tulee löytyä naulakko vieraan takille yms, jotta vieras kokee olevansa tervetullut, eikä kahvinkaan tarjoaminen ole pahitteeksi.

Olemme aikeissa perustaa heimopäällikön ja Okin porukan kanssa eräänlaista osuuskuntaa, jos kaikki suunnitelmat natsaavat. Siinä kuviossa heimopäällikkö olisi loistava Ensimmäisten Vaikutelmien Johtaja, eli varmistamassa, että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä.

Steven ohjeet ovat - totakai - aika amerikkalaisia. Mutta mikä ettei, ettemmekö me kaikki voisi yrittää soveltaa niitä omaan elämäämme. Eläköön pienet huomaamattomat, mutta sutjakkaat, eleet!

Mahtavaa keskiviikkoa!
Susssu

Pappa's Blog said...

Bueno
No nyt taidan ymmärtää, mistä on kysymys. Kiitoksia paljon
Faija