Friday, February 13, 2015

Komeaa kiinalaista taidetta Paasikiven aukiolla

Helsingin ydinkeskustaan, Paasikiven-patsaan tuntumaan on pystytetty kymmeniä kiinalaisia lyhtysotilaita, jotka jäljittelevät ikivanhoja kivestä veistettyjä Terrakotta-sotilaita. Alkuperäisiä patsaita on tiettävästi noin 8000. Ne ovat Kiinan historian tunnetuimpia nähtävyyksiä, jotka eri kokoonpanoissa ovat kiertäneet maailmaa. HP on nähnyt niitä aitoina joskus 1980-luvulla Britanniassa.


Kiinalaiset, jotka pitkän historiansa aikana ovat osanneet vähän kaikkea, ovat myös värikkäiden lyhtyjen mestareita. Lyhtysotilaissa on siis yhdistetty Terrakotta-perintö lyhdyntekoperinteeseen, ja lopputulos on henkeäsalpaavan kaunis...


... varsinkin jos menet katsomaan näyttelyä iltapimeässä.


Käsityönä valmistettujen lyhtypatsaiden rungot on juotettu rautalangasta, ja rungon päälle on pingotettu läpikuultavaa värillistä kangasta. Näyttely symboloi elämänuskoa ja tulevaisuudentoivoa. Tästä syystä sotureiden rinnalla nähdään myös lapsia ja naisia.


Näyttely valmistui Pekingin olympialaisiin 2008, ja sen jälkeen sotilaat ovat juhlistaneet kiinalaista uutta vuotta. Kiinan ulkopuolella lyhtysotilaat ovat olleet esillä vain Edinburghissa ja Berliinissä. Nyt osa niistä juhlii kiinalaista uutta vuotta Helsingin lisäksi Australian Sydneyssä.


Pidähän kiirettä, silla näyttely on tällä paikalla vain 18.2. saakka. Silloin alkaa Kiinassa uusi vuosi, joka on Vuohen vuosi.


Klikkaa kuvat myös suuremmiksi, jolloin niiden teho kasvaa.
 

No comments: