Saturday, February 21, 2015

Unelma suuresta Sveitsistä

Ei ole pitkä aika siitä, kun kirjoitin (6.2.) Docendon kahdesta uudesta kirjasta. Viime torstaina olin jälleen Ostrobotnialla, kun julkistettiin emeritus suurlähettiläs Jukka Valtasaaren teos Suomen turvallisuus. Kun en ole teosta vielä ehtinyt lukea, keskityn tälläkin kertaa tilaisuudessa versoneeseen keskusteluun. Puhtia pohdiskelulle antoi se, että kustantaja oli kutsunut ministeri Jaakko Iloniemen haastamaan ja haastattelemaan kirjoittajaa. Kun paikalla oli monia ulkopolitiikan veteraaneja, keskustelua oli antoisaa kuunnella.

 
 
Keskustelusta poimin muutaman kohdan, jotka jäivät askarruttamaan mieltäni. Iloniemi katsoi länsimaiden helposti unohtavan sen tosiasian, että suuri osa maailmasta ei kaipaa läntistä demokratiaa, jota niin helposti tarjoamme muille ainoana oikeana. Hän myös muistutti, että monella Nato-maalla, Saksalla, Turkilla ja Unkarilla, on ollut hyvin läheiset suhteet Venäjään, ja edelleenkin on Ukrainan kriisistä huolimatta.

Saksan asemaa Iloniemi piti erittäin mielenkiintoisena. Saksa on jo kauan ollut Euroopan johtava talousmahti. Sen unelmana on ollut kehittyä "suureksi Sveitsiksi", joka on karttanut poliittista johtajuutta. Nyt Ukrainan kriisin aikana sen on ollut pakko ottaa tuokin rooli. Toivottavasti nuo mainitut hyvät suhteet helpottavat Merkelin ja Putinin kanssakäymistä. 


Ostrobotnialla keskusteltiin myös ydinaseista, jotka viime vuosien turvallisuuskeskustelussa on työnnetty sivuun, ikään kuin niitä ei enää olisi olemassakaan. Jos ydinaseista on jotakin puhuttu, on puhuttu kovin huolettomasti. Tämä on väärin, sillä varsinkin Venäjä satsaa edelleen ydinaseisiin. Epävarmuutta lisää myös se, että ydinasevaltioita on nykyisin iso määrä.

Kuinka korkea on kynnys ydinaseiden käyttämiseen, siitä voidaan esittää vain arvioita. Iloniemi muistutti kuulijoita siitä, että kaikki valtiojohtajat eivät suinkaan kaikissa tilanteissa ajattele rationaalisesti. Hän viittasi Euroopan historiaan 1900-luvulla ja katsoi, että suurtenkin valtioiden johdossa on ollut psykopaatteja, joiden käytökselle on ollut ominaista arvaamattomuus.
 
 

No comments: